Endometrioza

Endometrioza este o tulburare ginecologica foarte frecventa, caracterizata prin cresterea tesuturilor similare cu mucoasa uterului, dar in diferite organe si parti ale corpului femeii. Tesuturile endometriotice cresc si functioneaza similar cu mucoasa uterului, se umfla si sangereaza odata cu menstruatia.
Endometrioza este o boala progresiva, care atinge numai femeile din perioada reproductiva (intre pubertate si menopauza). Este cel mai des diagnosticata la varste intre 20 si 35 ani, insa diagnosticul endometriozei este pus in medie cu 10 ani ulterior aparitiei.
Conform statisticilor 5-15% dintre femei au endometrioza, dar procentul femeilor afectate este aproximat la 25%. Confom studiilor facute in 2012 de Word Endometriosis Foundation 176 milioane de femei au suferit de endometrioza. In Ungaria sunt peste 170.000 cazuri raportate (Sursa: Nora Igloi Sylversen – Dr. Csiszár Miklós: NŐI IGAZSÁGOK, 2014) iar medicii din Romania apreciaza un numar de 400.000 de cazuri, desi nu exista o statistica clara in Romania (sursa: Dr. Voicu Simedrea, Timisoara, medic ginecolog).
Endometrioza nu este o afectiune fatala, dar este o afectiune cu posibile consecinte grave si dureroase (atat fizic cat si psihic), asociate adesea cu depresie, oboseala, apatie, izolare. Cele mai importante consecinte:
- dureri menstruale insuportabile
- infertilitate
- leziuni chistice
- aderente abdominale
- pierdera ovarelor
- hemoragie interna
- infectie permanenta

Localizare
Endometrioza apare in general in zona abdominala:

- intre organe
- pe fascii
- pe intestine
- pe organe abdominale
- in tubul uterin
- in ovare
- in peretele uterului
- in intestine
- in vezica
- in perineu
Endometrioza se poate infiltra in unele cazuri in maduva spinarii, in creier sau in plamani.
Stadiile endometriozei
IMPORTANT DE STIUT!
Gravitatea endometriozei nu poate fi descoperita prin simptome. Sunt situatii in care tot abdomenul este plin de tesut endometrial si totusi femeia nu are discomfort (aceste cazuri sunt descoperite adesea intamplator, la consultatie). In alte situatii apare doar un mic tesut endometrial care apasa o artera, un nerv, o zona sensibila care provoca dureri greu de suportat.
Grad1. Exista unul sau cateva mici focare de endometrioza.
Grad2. Exista mai multe focare mici de endometrioza, care patrund in interiorul organelor afectate.
Grad3. Exista, fie o multime de focare superficiale de endometrioza, fie cateva focare profunde, fie cateva chisturi ovariene.
Grad4. Exista focare multiple si profunde de endometrioza, chisturi multiple de dimensiuni mari pe ovare, aderente intre organele pelvine.
Chistul ovarian, „chistul de ciocolată” (numele provine de la culoarea caracteristica maro inchis, pe care acestea le au din cauza sangelui descompus) crescut peste 5 cm reprezinta un pericol pentru tesut ovarian. Chisturile mari pot cauza „explozia” ovarului necesita interventie de urgenta).

Simptomele endometriozei
Endometrioza poate fi atat de dureroasa incat femeile sa decida sa apeleze la histerectomie. Cazurile de histerectomie pe acest motiv au crescut intre 1964 si 1984 cu 250% la femeile cu varsta cuprinsa intre 15-35, si cu 186% la femeile de 25-34 ani.
Endometrioza este considerata de lumea medicala cea mai dureroasa boala ginecologica. Intensitatea durerilor, precum si altor simptome, tine de localizarea tesuturilor endometriale. Simptomele sunt legate de ciclicitate, apar in timpul menstruatiei, dar ocazional pot aparea si in alte perioade a ciclului.

Sangele din cavitatea abdominala nu are unde sa fie eliminat si provoaca infectii si inflamatii, aderente, chisturi, fistule cu dureri recurente de la cele usoare pana la dureri pelvice severe pe toate partile bazinului ce poate radia spre lombar, sacru, catre rect si chiar in picioare intensificate odata cu menstruatia. Multe femei simt durere chiar si atunci cand se muta intr-o noua pozitie sau in timpul actului sexual. Pe de alta parte,
aderentele si implanturile in zona intestinelor pot provoca dureri crunte, probleme digestive sau chiar de evacuare.
Cele mai frecvente simptome la endometrioza:
- menstruatie in neregula, dureroasa, cheaguri, crampe
- durere neobisnuit de intensa, mai ales in zona bazinului
- durere radianta in mijloc, in coapse, in picioare
- probleme digestive, balonare, diaree, crampe, scaun in sange
- nevoie deasa de urinare sau urgenta, infectii urinare, sange in urina
- deformitatile uterului cauzate de aderente, dureri abdominale neobisnuite
- temperatura ridicata pe timpul menstruatiei (infectii la sangerari interne)
- control ginecologic dureros si viata sexuala dureroasa
- ovulatie dureroasa la mijlocul ciclului (chist endometrial)
- greata, varsaturi, lesin, ameteli, varteji, oboseala cronica, anemie
- probleme imune si alergii in crestere
- infertilitate, incercari esuate de a ramane gravida
Toate aceste simptome nu apar simultan.
Endometrioza si infertilitatea
50% dintre femei cu endometrioza sunt infertile
70% dintre femeile infertile au endometrioza
Daca tesutul endometrial se afla in ovar, sangele blocat formeaza chisturi maronii, „chist de ciocolata” cateodata cat pumnul de mare, si preseaza ovarul. In asemenea conditii ovulatia nu este posibila, in plus, poate fi blocat tubul uterin de aderente. Astfel impiedica fertilitatea sau creste riscul sarcinii intrauterine.
Diagnosticul endometriozei
Metoda cea mai raspandita de diagnosticare este laporoscopia abdominala, care este defapt o intreventie chirurgicala si necesita anestezie. In practica, constatarea se face adesea odata cu cauterizarea insulelor endometriale, ceea ce solicita o echipa operatorie bine pregatita (necunoscand localizarea si structura formatiunilor interne). Durata procedurii este greu de aproximat dinainte, depinde de gradul endometriozei si de constatarile chirurgului.
Tesuturile endometriale se pot vedea cel mai adesea prin rezonanta magnetica, iar chistul ovarian endometrial se poate observa si prin ecograf.
Somatoinfra. Acesta reprezinta un mod complet sigur si non-invaziv de diagnosticare cu un aparat medical nou care lucreaza cu infrarosu. Este o procedura noua si prea putin cunoscuta, si presupune un medic pregatit in imagistica ginecologica. Momentan exista numai cateva aparate, in Ungaria (fiind un aparat dezvoltat la Facultatea de Politechnica din Budapesta).
Avantajele somatoinfra:
- analize fara interventie, fara dureri sau neplaceri
- nu are efecte secundare
- poate detecta problemele in stadii incipiente
- potrivit pentru urmarirea dezvoltarii sau dezinvoltarii tesuturilor anormale
Deoarece simptomele si gradele de durere variaza in intensitate, endometrioza este de multe ori nedescoperita sau diagnosticata gresit. Nediagnosticata si netratata, sangerarile interne, aderentele, durerile si afectiunea organelor atinse devin din ce in ce mai severe.
Cauzele endometriozei
Conditii medicale
Cauza exacta este necunoscuta (exista mai multe teorii medicale), insa endometrioaza apare, fara indoiala, pe terenul unui dezechilibu hormonal numit dominanta estrogenica (situatie asociata cu niveluri scazute de progesteron). Cele mai multe, daca nu toate femeile cu endometrioza ovuleaza rar si nu au suficient progesteron, o problema adesea adancita de xeno-estrogeni introdusi in organism prin stilul de viata, alimentatie, chimicalii.
Atingerea personala
Avand in vedere, nu toate femeile cu dominanata estrogenica fac endometrioza, trebuie sa existe si alte motive coroborate! Endometrioza este denumita de mai multe pagini, chiar si de cele medicale „Cenusareasa bolilor ginecologice”. Dupa o experienta de 10 ani, consiliere si workshopuri cu peste 1000 de femei, consider ceva mai nuantata aceasta problema. „Endometrioza este boala Cenusareselor adevarate din viata”. Femeile cu endometrioza pe care am intalnit, toate au o sensibilitate si senzitivitate crescuta, evidenta sau ascunsa, in general adusa din copilarie, din educatie sau prin trairea unor situatii si roluri feminine. Asa ca, sa nu va mirati, ca la endometrioza (o boala considerata incurabila de medicina alopata) metodele precum homeopatie, medicina traditionala chineza sau tehnici de eliberare emotionala functioneaza chiar bine.
Terapia endometriozei
Terapia hormonala
Endometrioza este o stare alimentata de dezechilibrul estrogen-progesteron. In menopauza, datorita nivelurilor scazute de estrogen, si in sarcina, datorita nivelurilor ridicate de progesteron – endometrioza se vindeca natural.
In terapia naturala al endometriozei „simulam” aceste perioade!
Reducem estrogenul (fiindca efectului proliferativ al estrogenului neechilibrat stimuleaza cresterea anormala a tesuturilor endometriale in afara cavitatii uterului) si in paralel completam progesteronul (singura substanta naturala, care are rolul de infranarea estrogenului).
Endometrioza mai putin avansata (Grad 1-3) raspunde foarte bine la crema de progesteron natural, bioidentic (si acesta nu are efecte secundare precum formulele sintetice: edem, efecte androgenice, amenoree).
La endometrioza mai avansata (Grad 3-4) cel mai bine tratamentul alopat cu Visanne (sintetic, dar dezvoltat in special pentru tratarea endometriozei) si putin progesteron natural (care reduce efectele secundare de la Visanne).
Tratamentul cu progesteron natural – daca nu a fost ales ca tratament principal – poate veni in completarea oricarui tratament alopat: chirurgical sau medicamentos. Completeaza efectul acestuia si rezultatele vor aparea mai repede, totodata cu efecte secundare mai reduse.
Stil de viata si suplimente
Indiferent de grad, in toate cazurile trebuie detoxifiata viata de xeno-estrogeni (molecule sintetice care mimeaza estrogenul, sunt modulatori hormonali si au efecte de 30-100 ori mai puternice decat estrogenul uman). Reducerea xeno-estrogenilor este o esentiala parte a tratamentului. Este imperios necesar eliminarea din viata de zi cu zi a produselor de larg consum ce contin xeno-estrogen (cosmetice, alimente, detergenti…).
In conditii in care se alege interventia chirurgicala si/sau un tratament, si nu se face paralel o schimbare de stil de viata definitiva, endometrioza mai mult ca sigur revine.
Indole-3-Carbinol: este un extras din brocoli sau alte crucifere. Actioneaza ca un catalizator in prelucrarea estrogenului, moduleaza metabolismul estrogenilor, stimuleaza reducerea excesului de hormoni si alte substante toxice.
Vitamina D si MSM ajuta reducerea inflamatiilor si durerilor. (Incearca in loc de analgezice!)
Vitamina D este un hormon, important pentru mentinerea nivelurilor sanatoase de hormoni sexuali, imbunatateste starea psihica si esential pentru inmultirea sanatoasa a celulelor.
MSM-ul este o molecula de sulf, materialul principal din membrana celulelor, din pacate din ce in ce mai rar intalnita in alimentatie, si are un rol semnificativ in reducerea durerilor si pastrarea integritatii celulelor. Previn sau reduc riscul de formare a aderentelor.
Sarcina ca vindecare
Endometrioza este cel mai bine vindeca de Mama Natura prin sarcina. Este o posibilitate fericita pentru femeile care pot si vor sa ramane gravide. Asumarea unui copil insa nu este posibila sau dorita de toti, motiv pentru care nu putem mentiona graviditatea ca tratament standard de ales. In plus, chiar si dupa sarcina poate sa reapara endometrioza, daca intre timp nu au incetinit cauzele.

Exista nenumerate cazuri de vindecari naturale, cand endometrioza a disparut in timpul sarcinii, dar apoi a reaparut. NIMIC MIRACULOS! In sarcina, corpul produce aproximativ 400 mg progesteron pe zi, iar dupa nastere, pentru cateva luni, productia scade la aproape 0 mg. Si in mod normal, in timpul ciclurilor (ovulatorii) femeile produc in medie 20 mg progesteron intre ziua 15 si 28 ale ciclului.