Alimente pentru echilibru hormonal
Esti una dintre femeile care se confrunta cu dezechilibre hormonale? Te intalnesti adesea cu stari de oboseala, pofta zilnica de dulce, retentie de apa, sau sindrom pre-menstrual cu dureri insuportabile? Atunci trebuie sa stii ca ceea ce mananci in fiecare zi joaca un rol extrem de important in re-echilibrarea hormonala. Iata o serie de alimente pentru echilibru hormonal pe care trebuie sa le ai in dieta zilnica:
1. Alimente bogate in acizi grasi Omega-3
Datorita compozitiei chimice, pentru un organism sanatos, raportul dintre acizii grasi Omega-3 si 6 ar trebuie sa contina o cantitate mai ridicata de acizi Omega-3 si o cantitate mai mica de acizi Omega-6. De-a lungul timpului, acizii grasi Omega-3 au fost inlocuiti cu o cantitate mult prea ridicata de acizi grasi Omega-6 in dieta zilnica, rezultand dezechilibre metabolice. Acizii grasi Omega-3 reduc procesele inflamatorii din organism si sunt o componenta importanta in comunicarea inter-celulara la nivelul creierului. Alimentele bogate in Omega-3 reduc inflamatiile, echilibreaza hormonii si imbunatatesc fertilitatea. Iata cateva alimente bogate in acizi Omega-3 care nu ar trebui sa iti lipseasca de pe masa:
- Macroul
- Semintele de chia, de in si nucile
- Somonul
- Hering, tonul si sardinele
- Nuci braziliene, caju
- Avocado (contine o cantitate mai mica de Omega-3, insa contine grasimi sanatoase)
2. Legume crucifere
Legumele crucifere sustin detoxifierea ficatului si transforma toxinele daunatoare in substante chimice usor de eliminat, datorita a 2 fito-nutrienti esentiali: Sulforaphane si Indole-3-carbinol. Detoxifierea hepatica reprezinta un proces important in echilibrarea hormonala. Un ficat sanatos asigura buna functionare a organismului, de aceea trebuie sustinut prin hrana adecvata (preferabil netratata termic sau preparata cat mai putin, pentru a nu-si pierde nutrientii care sustin procesul mentionat):
- Varza
- Conopida
- Broccoli
- Varza de Bruxelles
- Kale
3. Adaptogeni si plante aromatice
Adaptogenii si plantele aromatice pot fi folosite si la gatit si sub forma de uleiuri sau pudra, important este sa se regaseasca in dieta zilnica. Fie ca vorbim de echilibrarea cortizolului (deci a stresului), diminuarea sindromului pre-menstrual, reducerea inflamatiilor sau cresterea libidoului, iata o serie de plante care fac minuni in corpul feminin:
- Ashwagandha – este un adaptogen care reduce nivelul de stres, stimuleaza fluxul sangvin in organele reproductive feminine si reduce simptomele asociate cu menopauza.
- Maca – este tot un adaptogen si se foloseste dintotdeauna in cazuri de infertilitate, probleme sexuale feminine, probleme cu somnul asociate perioadei de menopauza. Radacina de maca este bogata in fitonutrienti si Zinc, un element esential in sustinerea echilibrului hormonal sexual. ATENTIE: a nu se folosi in cazuri de fibroame uterine sau uter fibromatos!
- Turmericul – are efect puternic antiinflamator si antispasmic si prezinta activitate estrogenica in organismul feminin.
- Scortisoara – se spune ca scortisoara are efect de „incalzire” chiar si pentru un uter „rece”, insa lasand deoparte zicalele, studii pilot din 2007 arata ca scortisoara reduce rezistena la insulina in cazurile de ovare polichistice.
- Rhodiola – reduce oboseala provocata de stres si depresie prin scaderea nivelului de cortizol (hormonul stresului), imbunatateste performanta mentala si concentrarea
Daca te confrunti cu probleme hormonale de orice fel, hai sa vorbim! Sunt Emese Magdás – terapeut de Echilibru Hormonal si trainer de Gimnastica Intima. Sunt cea care a VISAT, a CREAT si a REALIZAT conceptul Life-balance. Am peste 10 ani experienta de lucru cu femeile, in probleme hormonale de toate felurile. Te astept cu inima deschisa la o sedinta de consiliere unde vom descoperi care este modalitatea cea mai sigura pentru a te re-echilibra.