Maturizare

Extras din manual Echilibru Hormonal Feminin

Reglarea ritmului personal se face dupa ceasul intern si are loc începand din a treia luna intrauterina. De atunci si pana la inceperea transformarilor din pubertate, maturizarea sexuala este temporizata prin intermediul genelor si a sistemului nervos. Ritmul personal este influentat si de mediul inconjurator: de exemplu, locuitoarele oraselor mari, din apropierea zonelor pline de „toxine” ( poluare, noxe) sau din zonale calde, au ciclul care apare mai repede, pe cand la femeile din mediul rural si zone mai reci ciclul se declanseaza mai tarziu.

Cand neuro-blocajul se relaxeaza, incepe maturizarea sexuala, un proces cu durata de cativa ani. Mai intai sfarcurile devin sensibile, umflate, apoi sanul se umple cu tesut adipos si se maturizeaza canalele galactofore, apare puful in zona intima. Paralel cu schimbarile fizice se schimba si caracterul, orientarea, comportamentul. Fetele incep sa se priveasca pe sine in mod diferit si apare interesul manifestat pentru sexul opus.

Dupa ce s-au maturizat uterul, trompele si ovarele, datorita concentratiei mai mari de estrogen se declanseaza menstruatia si ciclurile menstruale. In primii 2-5 ani ciclurile pot fi neregulate si ovulatia nu se produce la toate ciclurile.

Declansarea cilurilor se intampla in mod ideal intre 12-14 ani, insa acum, in epoca epedemiei de dezechilibre hormonala adesea ma intalnesc cu copilasi de 7-8 ani pentru simtome de pubertate precoce.

Echilibru Feminin