Fibroame uterine

Fibroamele uterine apar in medie la 1 din 3 femei, iar la varsta peste 35 de ani sunt prezente in proportie de 40%. Majoritatea femeilor traiesc cu fibroame uterine fara sa stie macar, fiindca acestea, in mod obisnuit,

mai ales in primii ani, nu provoaca simptome. Femeile care au avut cel putin doua nasteri (copii vii), prezinta jumatate din riscul de a dezvolta fibroame comparativ cu femeile fara nasteri sau cu o singura nastere.

Dar ce sunt de fapt fibroamele?

Fibroamele uterine sunt cresteri non-canceroase formate in peretii uterului, din tesut muscular.

Fibroamele apar de cele mai multe ori in grupuri, ca niste formatiuni similare unui ciorchine de struguri. Rareori se gaseste doar un singur fibrom uterin.

Fibroamele uterine se pot dezvolta in interiorul uterului, oriunde sub mucoasa uterina, infipte in interiorul musculaturii uterului, sau pot creste inspre exterior, pe suprafata exterioara a uterului.

Simptomele fibroamelor uterine

Cu toate ca pana la 50% dintre femei pot avea fibroame uterine, simptomele generate de prezenta lor in corp au doar circa 30%.

Majoritatea fibroamelor cresc lent, iar simptomele adesea nu se dezvolta pana la 35 de ani si apar de regula atunci cand fibroamele ajung la dimensiunea unei sarcini de trei luni – cand pot interfera deja cu menstruatiile.

Cele mai intalnite simptome sunt:

 • Menstruatie dureroasa (dismenoree)
 • Sangerari abundente (menoragie)
 • Sangerari extinse (lungite peste 5-7 zile)
 • Sangerari intermediare (intre menstre)
 • Hiperplazie endometriala
 • Anemie
 • Aspect de abdomen balonat sau “gravid”
 • Senzatie de presiune pe vezica urinara, intestin sau in zona spatelui
 • Urinare frecventa sau incontinenta urinara
 • Constipatie sau defecare grea (scaune tari)
 • Durere in timpul actului sexual (dispareunie)
 • Infertilitate sau avort
 • Durere in timpul sarcinii
 • Complicatii in timpul nasterii
 • Dureri lombare sau abdominale

Fibroamele uterine pot provoca una sau mai multe simptome din lista de sus, sau pot fi asimptomatice.

Cauzele fibroamelor uterine

Cauze hormonale

Cresterea fibromului este asociata cu prea mult hormon estrogen si prea putin progesteron (dezechilibru hormonal numit: dominanata estrogenica). Pe acelasi motiv, fibroamele sunt asociate adesea cu hiperplazie endometriala, ce se poate manifesta prin sangerari abundente.

Acest dezechilibru hormonal, dominanta estrogenica, apare cel mai frecvent in timpul premenopauzei, care are loc, la cele mai multe dintre femei, intre varstele de 35 si 50 de ani.

Fibroamele involueaza dupa menopauza, o data cu scaderea nivelului de estrogen.

Fibroamele din perioada fertila insa, lasate netratate, chiar daca pot stagna ani de zile, vor continua sa creasca odata cu scaderea nivelulurilor de progesteron (tendinta accelerata incepand cu 35 ani).

Totodata, nu toate femeile cu dezechilibrul dominantei estrogenice dezvolta fibrom. Ca intotdeauna, dincolo de aspectele obiective, fizice, exista si alte componente.

Aspecte mentale, emotionale, ancestrale

 

Stiinta psihosomaticii in general, si ginecoloaga americana Dr. Christiane Northrup in particular, considera ca fibroamele reprezinta dorinta femeilor pentru copii (dorinta constienta sau nu) si apar in general la femeile care nu au nascut sau au avut prea putine nasteri, mai putine decat presupune “programarea ancestrala” (femeile, mii de ani, au dat nastere la mai multi copii, 3-5-7 sau mai multi).

In marea parte a cazurilor vorbim despre femei voluptoase, bine rotunjite la coapse si la sani sub influenta surplusului de estrogen, estrogen care sustine dezvoltarea fibroamelor precum, dealtfel, si fertilitatea feminina.

De asemenea exista o stransa legatura intre fibroame si dorinta de a manifesta creativitatea. Femeile care au renuntat sa realizeze propriile visuri (indiferent de motive: presiune familiara, considerente financiare,

rationament, frica de nereusita, etc.) adesea sustin dezvoltarea ideilor dragi in pantec, si mai des produc fibroame uterine.

Conexiuni

Exista numeroase conexiuni intre fibroamele uterine si alte probleme feminine.

Explicatia pentru cele mai multe conexiuni se gaseste in cauza lor comuna, dezechilibrul hormonilor ovarieni, numit dominanta estrogenica (estrogenul are efecte proliferative in lipsa unui nivel suficient de progesteron).

Conexiunile cel mai des intalnite

Cancer – In cazuri foarte rare (sub 1%) un fibrom poate deveni canceros (sarcom).

Histerectomie – Fibromul uterin este cauza histerectomiilor in proportie de 30%.

Sindromul ovarelor polichistice – 65% din femeile cu PCOS au si fibroame uterine.

Pigmentatia – 50% dintre femeile de culoare au fibroame uterine.

Varsta – cel mai des intalnit in premenopauza, la varsta intre 35 si 50 ani.

Sangerari abundente – majoritatea femeilor cu fibroame uterine au si hiperplazie endometriala.

Nasteri – femeile fara copii, sau cu 1 singur copil nascut viu, au mai des fibroame, 40-65% dintre ele.

In sarcina, fibroamele regreseaza in general din cauza nivelurilor mari de progesteron (pro = pentru + gestatie = sarcina → progesteron = hormonul protectiv al sarcinii, care in sarcina este produs de 20 de ori mai mult decat in perioadele de ciclicitate).

Fibroamele uterine pot cauza complicatii in sarcina, avorturi sau probleme la nasteri, insa sunt situatii foarte-foarte rar intalnite, sub 1% din cazuri.

In cazul sarcinior, fibroamele uterine impiedica fertilitatea si sarcina in proportie foarte mica, sub 3%. Exceptii pot fi cazurile in care fibromul este asezat in zona colului uterin. Fibroamele in sine nu sunt o piedica pentru sarcina, dar cauza majora a fibroamelor, dominanta estrogenica, poate impiedica sarcina. Dominanta estrogenului este asociata adesea cu niveluri scazute de progesteron si anovulatie (cicluri anovulatorii), cauza majora de infertilitate.

In sarcina, fibroamele regreseaza in general din cauza nivelurilor mari de progesteron (pro = pentru + gestatie = sarcina → progesteron = hormonul protectiv al sarcinii, care in sarcina este produs de 20 de ori mai mult decat in perioadele de ciclicitate).

Fibroamele uterine pot cauza complicatii in sarcina, avorturi sau probleme la nasteri, insa sunt situatii foarte-foarte rar intalnite, sub 1% din cazuri.

Diagnostic

Fibroamele uterine se pot diagnostica prin ecograf (ultrasunet), rezonanta magnetica, somatoinfra sau examinare laparoscopica.

Fibroamele sunt descoperite in mod normal in timpul unui consult ginecologic de rutina sau datorita sangerarilor in afara perioadei menstruale.

Terapia fibroamelor uterine

Multe femei controleaza cu succes fibroamele lor uterine cu crema de progesteron bioidentic natural, contrabalansand astfel dominanta estrogenica, conditia care sta la baza dezvoltarii fibroamelor uterine. Echilibrul estrogen-progesteron restabilit cu crema poate opri sangerarile abundente asociate si poate reduce dimensiunea fibroamelor.

Important, daca vrei o vindecare pe toate nivele:

1)      identificarea cauzelor care au favorizat cresterea fibroamelor

 • dezechilibru hormonal
 • alte motive emotionale

2)      rezolvarea cauzelor

 • reechilibrare hormonala (xeno-estrogen detox + suplimentare progesteron natural)
 • eliberare somato-emotionala
 • schimbarea stilului de viata si a alimentatiei (Ghid).

Asteptarea si observarea (adesea recomandat in cazuri de stagnare) nu este o atitudine recomandabila! Indiferent de stadiul fibroamelor, sustinerea nivelului de progesteron este importanta, pentru ca numai astfel poti preveni revenirea fibroamelor sau aparitia altor probleme legate de dominanta estrogenica (chiar daca esti deja dupa o interventie chirurgicala).

Protocolul medical clasic in cazul fibroamelor care nu determina nici un simptom si nu depasesc 2-3 cm in dimensiune recomanda, din pacate, doar urmarirea lor. (Asta inseamna masurarea fibroamelor o data la sase luni.) In tot acest timp insa, in lipsa unei preocupari pentru restabilirea echilibrului hormonal (intre estrogen si progesteron), fibroamele vor incepe sa creasca si sa produca simptome care vor afecta calitatea vietii.

Echilibrarea hormonala in cazul fibroamelor uterine mai mici (sub 5 cm) sau asimptomatice poate fi completata cu o cura de Indol-3-carbinol (substanta extrasa din plante crucifere) si sustinuta cu suplimentarea cu vitamina D3, care imbunatateste efectul progesteronului.

Daca ai sangerari mai abundente, aportul de fier poate fi important pentru a preveni anemia.

In cazul fibroamelor mai mari de 5 cm, sau care preseaza alte organe sau nu permit buna lor functionare, ar trebui sa iei in calcul interventia de indepartare a fibroamelor, (impreuna cu un medic bun, de preferat un specialist in embolizarea fibroamelor uterine si in interventii laporoscopice).

IMPORTANT DE STIUT!

Fibroamele reprezinta cauza majora pentru histerectomii partiale sau totale (indepartarea uterului si/sau a ovarelor), o interventie mutilanta, evitabila in majoritatea cazurilor!

Echilibru Feminin
Abonare newsletter
Alatura-te comunitatii life-balance!
Vei primi informatii despre evenimente si articole noi.
Nu mai arată