Complex de Cartilaj de Pui
Extract de cartilaj de pui, pre-digerat enzimatic (hidrolizat), produs în Franța, care pe lângă colagenul provenit din cartilaj conține și alte componente ale așa-numitei matrice extracelulare care formează cartilajul. Astfel, pe lângă colagenul de tip II, conține – în mod natural, nu în adăugat în mod artificial – și acid hialuronic si aminoglicani, în special sulfat de condroitină, fara adaos.
Componenta de bază a produsului este materia primă obținută din cartilajul de stern de pui, brevetată cu denumirea UC-II®.
Majoritatea proteinelor care alcătuiesc corpul mamiferelor sunt formate din proteine de tip colagen, întrucât ele alcătuiesc o porțiune semnificativă a pielii, a oaselor, a articulațiilor, a vaselor de sânge, a țesuturilor conjunctive și a diferitelor organe. Până în prezent, au fost identificate 28 de tipuri de proteine de tip colagen – cu toate acestea, peste 90% din proteinele de colagen care alcătuiesc corpul nostru sunt de tip I (mai ales oase și piele). Tipul II este, de asemenea, semnificativ (articulații), iar celelalte tipuri constituie doar o cantitate neglijabilă.
Gruparea produselor de colagen este mai simplă. Există doar 3 tipuri principale:
-
- Produse care conțin colagen de tip I (gelatină și peptide ocolagene)
Adesea denumite ca fiind de tip I+III, deoarece pe lângă tipul I există, întotdeauna, și un pic de tip III. Sunt obținute din piele și/sau os. Este un tip universal de colagen, care are un efect bun nu numai asupra articulațiilor, ci și asupra pielii, părului, unghiilor, florei intestinale, mucoasei intestinale, oaselor, mușchilor. Efectul său asupra articulațiilor constă în principal în efectul pe care îl are asupra vâscozității și volumului lichidului sinovial. În plus, pe lângă faptul că articulațiile, adică cartilagiile sunt date de colagenul de tip II, și tipul I conține unitățile de bază ale tipului II (aminoacizi și peptide speciale, în proporții adecvate), astfel încât și acesta poată furniza – în mod indirect – elementele de bază ale proteinei de colagen de tip II, pentru cartilaje. În plus, datorită profilului său specific de aminoacizi, colagenul de tip I ar trebui privit ca o sursă de calorii și proteine. De fapt, ideal ar fi ca o treime din aportul nostru de proteine să provină din colagen (supă de oase, piele, burtă de vită, răcituri etc.). Produsele de colagen de tip I sunt gelatina și colagenii hidrolizați sau peptidele de colagen. Gelatina abia dacă este pre-digerată și reprezintă o proteină uriașă extrem de dificilă de digerat (50-100 000 de Daltoni = Da), în timp ce peptidele de colagen sunt pre-digerate (hidrolizate) mai bine, în cazurile ideale, la sub 8 000 Da (sub 8000 Da, acestea ajung în fluxul sanguin deja prin intermediul așa-numitelor canale peptidice, adică nici nu mai trebuie digerate. Peptidele de colagen de la GAL sunt, toate, de sub 5000 Da). Pe piață există materii prime care provin de la porci, vite și pești; nu există diferențe notabile între efectul acestora, singura diferență care merită să fie menționată este cea a conținutului de Neu5Gc. O cantitate tipică zilnică eficientă este cuprinsă între 5 și 15 g pe zi, și deși în cadrul unui studiu, efectul pozitiv asupra pielii al colagenului de pește a fost observat deja la o cantitate de 2,5 g pe zi, caracteristice sunt dozele de aprox. 10 g pe zi.
-
- Colagen de tip II, care nu este denaturat nici în timpul digestiei
Practic, cartilaje brute, care sunt aduse sub formă de „sare” pentru a rezista digestiei, și pentru ca sub forma lor brută să fie preluate de organele limfatice din intestinul subțire – care seamănă cu amigdalele noastre. Astfel, ele ajung în sistemul nostru limfatic, pentru a ne modula sistemul imunitar – prin reducerea/prevenirea atacurilor imunitare direcționate către propriile noastre articulații (producția de anticorpi), și a inflamației produse în acest fel. Și asta întrucât din cauza frecării articulațiilor, proteinele cartilajelor se pot denatura, iar astfel, organismul le poate vedea ca pe niște proteine străine și poate reacționa împotriva lor. Acest tip de colagen ajută la stoparea /reducerea acestei reacții. Acest lucru se numește așa-numita toleranță orală. Un astfel de element este UC-II, care a fost prima astfel de materie primă, cele mai multe studii clinice fiind efectuate despre acesta. Din câte știm, în afară de UC-II, în prezent pe piață există doar un singur alt tip de materie primă. Ambele sunt realizate din cartilaj de pui. Efectele lor asupra articulațiilor sunt specifice. Doza zilnică tipică a acestui tip de colagen este de 0,04 g, adică 40 mg (pentru forma sa de sare; pentru colagenul de tip II în sine, și mai mică).
-
- Matrice de colagen de cartilaj parțial hidrolizată sau matrice extracelulară de cartilaj
Materiile prime incluse aici includ, practic, întreaga matrice extracelulară a cartilajului, așadar conțin nu numai proteina de colagen de tip II, ci și alți aminoglicani (în principal sulfat de condroitină), respectiv și acidul hialuronic. Așadar, aici colagenii de tip II sunt prezenți într-o formă parțial hidrolizată (parțial pre-digerată), nu rămân sub forma lor brută, nu dezvoltă toleranța orală menționată la tipul anterior, însă cartilajelor le furnizează unități de bază și în mod direct, nu numai indirect, cum se întâmplă la tipul I. În plus, acestea conțin și celelalte componente ale articulației și lichidului sinovial, menționate mai sus; și nu adăugate, ci ca parte a unei matrice naturale, astfel încât este suficientă o cantitate mult mai mică. Practic, este ceva asemănător unei supe realizate din cartilaje, la foc mic. Putem să considerăm că este vorba despre un concentrat instant, standardizat, controlat al acesteia.
Materiile prime disponibile pe piață sunt obținute din cartilaej de porc, vită, pește sau pui, respectiv există și o versiune obținută din membrana interioară a cojii de ou. Proporțiile de colagen de tip II, aminoglicani și acid hialuronic sunt diferite, dar în esență sunt aceleași. Și acestea acționează în primul rând asupra articulațiilor (îmbunătățirea fluidelor de la articulații + unități de bază directe), însă datorită conținutului lor de acid hialuronic, au și unele efecte bune asupra pielii, chiar dacă nu așa de multe cum are colagenul de tip I. Doza lor tipică este cuprinsă între 0,5-2 g, adică 500-2000 mg pe zi.
La noi se regăseau, deja, două dintre cele 3 tipuri de produse de colagen (3 feluri din primul tip: GAL Peptide de pește / bovine / porcine și GAL Camplex de cartilaje UC-II® din cel de-al doilea tip). Acum, odată cu apariția noului GAL Complex de cartilaj de pui (extract de matrice extracelulară Chondractiv®, în oferta noastră se regăsesc, în sfârșit, toate tipurile.
Ingredientul francez, cunoscut sub numele de Chondractiv®, este fabricat exclusiv din cartilaje de pui. Analizând prețurile tuturor acestor tipuri de materii prime existente pe piață și raporturile dintre colagen/aminoglicani/acid hialuronic, am constatat că nu există cu adevărat o diferență în ceea ce privește efectul lor, ci doar de faptul că unele sunt mai economice din punctul de vedere al cantității. În final, câștigător a ieșit Chondractiv®… În plus, deoarece este realizat exclusiv din cartilaje de pui, este și fără Neu5Gc (pentru cei pentru care contează asta). Doza zilnică recomandată este de 1,5 g.
Cum să alegem tipul corect?
Dacă vrem să le luăm pentru păr și unghii, respectiv pentru sistemul digestiv, sau dacă scopul nostru este acela de a încetini îmbătrânirea (vezi cartea lui Bence Szabó Gál – Despre colageni), merită în mod clar să alegeți unul dintre colagenii de tip I. Dacă doriți să le luați pentru articulați – în mod expres – vă recomandăm, pentru început, peptidele de colagen, eventual completate cu GAL Bio Curcumină Forte. Deoarece pentru articulații sunt bune nu numai peptidele de colagen, ci și turmericul – prin mecanisme complet diferite. În plus, au multe alte efecte pozitive asupra corpului, așadar dacă unul dintre aceste elemente, sau toate împreună, sunt suficiente pentru a obține îmbunătățirea așteptată (în aprox. 2-3 luni), aceasta este cea mai bună variantă pentru noi. Dacă nu sunt suficiente acestea, vă recomandăm să încercați noul nostru produs Chondractiv® sau UC-II. La fel și atunci când peptidele de colagen și/sau turmericul ne-au ajutat, însă ne dorim îmbunătățiri suplimentare.
Care produs va fi mai eficient, asta depinde de persoană, însă la modul general se poate spune că UC-II poate fi mai eficient în cazurile de boli autoimune (poliartrită reumatoidă), în timp ce Chondractiv® poate fi considerat mai eficient în cazurile în care articulațiile sunt uzate. Atunci când începem să luăm un produs, merită să așteptăm 2 luni pentru a vedea dacă aduce cu adevărat îmbunătățiri, iar dacă nu aduce, putem încerca un alt produs.
Desigur că o soluție maximalistă este aceea de a lua toate trei tipurile de produse de colagen (GAL Bio Curcumină Forte+), iar mai târziu să renunțăm, pentru o perioadă de 1-2 luni, la un produs sau altul (începând cu Chondractiv® și UC-II®, deoarece acestea sunt bune numai pentru articulații) Dacă problema nu revine nici după renunțarea la acestea, se poate rămâne doar la peptidele de colagen (și/sau la curcumină).
Mențiune: Potrivit regulamentelor UE valabile și la noi în țară, suplimentele alimentare sunt alimente care au menirea de a completa regimul alimentar tradițional, și care conțin, în formă concentrată, nutrienți sau alte materii cu efecte nutritive sau fiziologice, acestea fiind prezente singure sau în diferite combinații. Potrivit poziției oficiale, aceste produse nu sunt medicamente, nu au efecte de vindecare și nu ajută la vindecarea sau prevenirea unor boli. Declarăm că descrierile privind substanțele active ale produselor noastre au fost redactate exclusiv pe baza celor mai noi cercetări independente și semnificative, în urma studierii aprofundate a contextelor acestora, cu intenția de a prezenta rezultatele cercetărilor tuturor cititorilor interesați. Aceste descrieri nu comportă scopuri promoționale și nu îndeamnă la achiziționarea produselor noastre. În cazul în care clienții noștri ne onorează cu comenzi repetate, acest fapt trebuie să se datoreze exclusiv experienței lor pozitive cu produsele GAL. În asta credem, pentru asta lucrăm!
Administrare:
Recomandăm consumul a 1,5 g (=3 ml, sau aprox. 1 linguriță de cu vârf) pe zi. Poate fi administrat oricând, la masă sau în afara meselor, dar cel bine este să îl luați cu o jumătate de oră înainte de sport. Sau, dacă aveți probleme cu articulațiile, cu o jumătate de oră înainte de a le supune efortului (de exemplu, înainte de o plimbare mai lungă). Poate fi administrat și pe stomacul gol, dimineața. Este bine să îl dizolvați în puțină apă sau alte lichide, întrucât deși gustul său nu este foarte pregnant, dar nici nu este unul plăcut.
Nu depășiți doza zilnică recomandată! Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă echilibrată, mixtă și un stil de viață sănătos. A nu se lăsa la îndemâna copiilor!
INGREDIENTE
Condractiv extract din cartilaj de pui hidroizolat
PRODUCĂTOR
GAL Vital SynergyTech Kft. Ungaria, 1076 Budapest, Sajó u. 4-8., www.gal.hu
Comanda on-line
Apasă butonul