Fibrom uterin – partea 1 – CAUZE
Astazi, pana la 40% din femei prezinta fibroame uterine, insa simptomele apar doar la 30% din ele. Ce este un fibrom uterin, de fapt? O acumulare celulara la nivelul uterului, care se dezvolta fie in exteriorul uterului fie in peretii acestuia, sub forma unui ciorchine de strugure.
Dezvoltarea sau cresterea unui fibrom uterin are intotdeauna 2 cauze: dereglarile hormonale si ficatul incarcat. Fibromul este format dintr-o cantitate mare de fibrina, o proteina care are nivelul ridicat atunci cand exista procese inflamatorii in corp. Dereglarile hormonale si ficatul incarcat nu permit recuperarea inflamatiei din organism in mod firesc, iar in acest caz corpul se adapteaza si creste nivelul de proteine fibrine pentru a inconjura zona afectata. Concluzia –> fibromul uterin.
Dereglarile hormonale asociate cu formarea fibromului uterin sunt: cresterea nivelului de hormon estrogen (dominanta estrogenica) si reducerea nivelului de hormon progesteron. Substantele chimice de tip xenoestrogeni si xenobiotice sunt perturbatori endocrini cu influenta estrogenica puternica. Echilibrarea hormonilor estrogen-progesteron este posibila numai daca invatam cum sa evitam introducerea xenobioticelor in organism si daca sustinem ficatul si sistemul digestiv in eliminarea metabolitilor de estrogen nedoriti: eliminarea cosmeticelor si a substantelor de curatenie chimice, dieta corecta antii-inflamatorie pentru sustinerea ficatului, stil de viata echilibrat cu program saptamanal de miscare si iesiri in aer liber.
Alte cauze ancestrale sau mental-emotionale asociate cu dezvoltarea fibromului uterin sunt: dorinta acuta a femeilor de a procrea (nevoie inscrisa in ADN) sau abandonarea viselor sau dorintelor proprii din diverse motive. Aceste femei sunt mai predispuse de a dezvolta fibrom uterin pentru insuficienta mentala sau emotionala resimtita.
IMPORTANT DE STIUT!
Asa cum un fibrom uterin se poate dezvolta, la fel de bine poate disparea in timp, printr-o implicare constienta si riguroasa a femeii care il poarta, in propria sa viata si in activitatile zilnice (hrana, stil de viata, obisnuinte, temeri/credinte etc)
In zilele noastre, fibroamele reprezinta cauza majora pentru histerectomia partiala sau totala (indepartarea uterului si/sau a ovarelor), o interventie mutilanta si ireversibila care poate fi evitata in majoritatea cazurilor!
Descopera simptomele si tratamentul fibromului uterin in articolul Fibrom uterin partea a 2-a – SIMPTOME si TERAPIE