Urmarirea Ovulatiei
Ovulatia este fenomenul de maturizare (dezvoltare) si eliberare (spargerea folicului) a unui ovul din ovarele femeii. Se intampla aproximativ in perioada de mijloc dintre doua menstruatii. Iar imediat dupa ovulatie incepe si productia progesteronului, conditia de baza catre echilibru feminin.
Atunci cand ovulatia nu are loc (in cazul unui ciclu anovulator), nivelul progesteronului produs de ovare este zero. Cu cat exista mai multe cicluri anovulatorii, cu atat mai repede se deregleaza echilibrul dintre cantitatea de estrogen si cea de progesteron. Oricum, faptul ca ovulatia are loc nu garanteaza ca se produce indeajuns progesteron (in medie 20 mg/zi, timp de 14 zile), dar e un prim pas către realizarea echilibrului hormonal.
Conditiile premergatoare ovulatiei si productiei de progesteron
1. maturizarea folicului (ce presupune un nivel satisfacator de FSH – hormon foliculo-stimulant produs de glanda pituitara – si de estrogen – produs de ovare)
2. spargerea folicului reprezinata ovulatia (pentru a „sparge” foliculul maturizat, este nevoie de hormon luteinizant (LH) produs de glanda pituitara, cu un varf de productie cu 36-24 ore inainte de ovulatie)
3. corpul galben, care se formează apoi in foliculul ramas in urma, produce progesteron timp de 12-14 zile în continuu (daca totul este in regula) cu un nivel crescator in prima saptamana (varful productiei fiind la 7 zile dupa ovulatie) si descrescator pana la urmatoarea menstruatie
Fiecare femeie responsabila pentru propria sanatate este bine sa urmareasca ovulatia de la pubertate pana la menopauza, deoarece astfel poate afla daca are sau nu productie de progesteron. Urmarirea ovulatiei in pregatirea pentru o viitoare sarcina poate fi cheia succesului si in situatii de intarziere a graviditatii ar trebui sa devina o preocupare permanenta.
Metodele de urmarire a ovulatiei sunt: ecografia, urmărirea mucusului vaginal, microscopul de ovulatie, testele de ovulatie (LH) si simptomele fizice.
Simptome fizice ale ovulatiei
Urmatoarele simptome sunt doar orientative, dar pentru unele femei pot insemna o confirmare importanta sau o intelegere si mai buna a propriului corp:
- Senzatia de intepatura in zona abdominala inferioara, pe una din partile laterale, apare atunci cand se desprinde ovocitul din ovare. Putine femei simt si constientizeaza asta.
- Ovulatia poate fi rareori insotita de 1-2 picaturi de sange maroniu.
- Daca ovulatia este insotita de durere mai mare, aceasta anunta incapacitatea folicului de a se sparge sau faptul ca spargerea nu s-a petrecut tocmai usor.
- Tensionarea sanilor in mijlocul ciclului cu radiere laterala, catre zona coastelor, poate anunta ovulatia (in acelasi timp, lipsa acestui semn nu inseamna ca nu s-a petrecut ovulatia). Tensiunile din momentele de dinainte de menstruatie, tensiunile in alte parti ale sanilor sau durerea intregului san anunta dominanta estrogenica si sunt sanse mari ca nu s-a petrecut ovulatia in acea luna.
Urmarirea mucusului vaginal
Mucusul vaginal si cervical variază in volum și aspect in functie de fluctuatia nivelurilor hormonale, iar urmarirea lui este una dintre cele mai rationale metode de urmarire a ciclicitatii. Luam ca exemplu cazul ideal, un ciclu menstrual care se desfasoara pe durata a 28 de zile. Fazele sunt urmatoarele:
1. Menstruatia (zilele 1-5): sangerarea menstruala. Perioada nefertila.
2. Perioada pre-ovulatorie (zilele 6-9): in aceasta perioada nu exista secretie de mucus sau exista o cantitate mica, cu textura apoasa. Fertilitatea este scazuta.
3. Perioada secretorie (zilele 10-13): acum secretia cervicala devine lipicioasa, se intinde putin si e in cantitate mica. In aceste zile creste nivelul fertilitatii, sarcina este posibila oricand.
Perioada secretorie este deja importanta pentru cuplurile care doresc un bebelus. Fertilitatea este inca in crestere si mucusul nu este inca foarte elastic, insa spermatozoizii pot supravietui chiar si 5 zile (in unele cazuri chiar 7 zile) in aparatul genital feminin, astfel incat sa prinda momentul ovulatiei. Calitatea mucoasei se poate imbunatati cu o lingurita de ulei de luminita-noptii administrat extern sau intern si cu expectorant administrat 2 ori pe zi (majoritatea expectorantelor au rolul de fluidizare a mucoaselor). Cuplul care isi doreste un copil poate face in aceasta perioada dragoste oricand, fara nici o presiune, cu sanse mari de apariti a sarcinii. Ideal ar fi ca ejacularea sa nu aibă loc mai des de o data la 48 de ore (în acest fel numarul de spermatozoizi/ejaculare nu va fi redus). Miza sexului facut „la comanda” exact pe ziua ovulatiei scade, la majoritatea cuplurilor, atractia si intensitatea trairilor – un detaliu foarte important pentru mobilizarea energiei si cresterea nivelurilor hormonale in favoarea fertilitatii. Stresul sexului facut „la comanda” se poate termina la majoritatea femeilor cu vaginita.
Daca nu va doriți copii si optati pentru contraceptia naturala, in aceste zile trebuie folosit prezervativul, gel spermicid, pesarium ? sau alte metode la alegere.
4. Perioada fertila (zilele 14-17): mucusul cervical este din ce in ce mai transparent, mai ud, mai elastic (seamana cu albusul de ou), pentru a inlesni drumul spermatozoizilor spre ovul. Fertilitatea este maxima.
Cea mai fertila din aceasta etapa este ultima zi, atunci cand mucusul este inca elastic. Luandu-l intre degetul mare si cel aratator, il putem analiza prin indepartarea degetelor unul de altul. Este bine atunci cand mucusul poate fi intins indelung (5 cm) fara a se rupe. E usor de detectat aceasta etapa: inainte de urinare, se sterge deschiderea vaginala cu hartie igienica. Daca hârtia se umezeste, se poate analiza secretia pentru a determina daca are sau nu consistenta albusului de ou. In caz de contact sexual mucusul poate fi analizat abia dupa 24 de ore, deoarece consistenta lui seamana foarte mult cu cea a spermei.
5. Perioada nefertila (zilele 18-28): in ultima etapa a ciclului menstrual mucusul devine mai vascos, culoarea este mai albicioasa, își pierde elasticitatea, iar rolul lui este de a impiedica patrunderea spermatozoizilor si a bacteriilor. Aceasta perioada este nefertila si dureaza pana la urmatoarea menstruatie.
Dincolo de cele descrise este important de stiut ca femeile au capacitatea de a ovula ad-hoc. Conditia naturala este ca femeia sa traiasca o experienta intensa, aproape cutremuratoare. Orgasmele puternice pot mobiliza cervixul (colul uterin) sa se comporte asemanator unei guri care inghite. Pulsatiile interne traite in orgasm sunt adesea semnalele acestui proces de absorbire. ???
Microscop de ovulatie
Cu ajutorul unui microscop de ovulatie orice femeie are posibilitatea de a urmari singura evolutia fertilitatii. Microscopul de ovulatie este un instrument care ajuta la planificarea familiala. Astfel, iti poti examina zilnic intregul tau ciclu menstrual: procesul maturizarii ovulului, ovulatia, dar si zilele nefertile. Daca-ti doresti un copil, vei sti cand este prielnic un act conjugal. Daca din contra, scopul este evitarea unei sarcini, instrumentul iti va fi deasemenea de ajutor.
Cum functioneaza?
Inainte de ovulatie cu cateva zile, datorita nivelului de estrogen ridicat, exista o concentratie mai mare de sare in saliva care cristalizeaza sub forma de liniute si, sub lentila unui microscop, se poate vedea o imagine asemanatoare unei frunze de feriga. Se intampla doar dincolo de o anumita concentratie de estrogen. imagini cu microscop
Utilizarea microscopului este simpla:
1. placa de observatie a microscopului se unge cu saliva sau cu secretie cervicala recoltata din apropierea colului (oricare dintre cele 2 mucoase sunt bune)
2. dupa 8-10 minute se examineaza mostra uscata pe placa.
Poti observa 3 feluri de imagini diferite:
▪ Infertil: mai multe forme rotunjoare, amorfe, atunci cand suntem in perioada infertila, iar sansa de a ramane gravida este aproape zero.
▪ Pre-fertil: mai multe forme rotunjoare cu cateva forme de feriga printre ele, cand esti in perioada de trecere, concentratia de estrogen este in crestere (catre ovulatie). In aceasta perioada exista sanse reduse pentru aparitia sarcinii.
▪ Fertil: pe toata suprafata de proba apare forma clară de feriga. Aici incepe perioada cu adevarat fertila si in 3 zile (cel mult) se poate intampla si ovulatia. In aceasta perioada este cel mai recomandat actul conjugal.
Important!
▪ Avand in vedere ca in prima jumatate a ciclului nivelul de estrogen poate fi ridicat oricand, ia in calcul ca si zile fertile numai imaginile cand lentila microscopului este plina de ferigi.
▪ Pe cat posibil trebuie folosit cu o singura picatura de saliva de dimineata, dupa trezire.
▪ Nu se mananca si nu se bea inainte. Daca faci testul în cursul zilei, lasă sa treaca cel putin 2 ore de la ultimul consum de orice.
Avantajele microscopului de ovulaţie:
Poate fi utilizat oriunde, oricand, de oricate ori
Este o metoda absolut naturala
Nu are nici un fel de efect secundar.
Are o fiabilitate ridicata, de peste 98%
Este un instrument simplu
In afara de curatarea placii de observatie inainte de utilizare nu necesita nici un fel de îngrijire
Primesti impreuna cu microscopul si instructiuni clare de utilizare, ilustrate cu figuri
Are o cutie speciala de protectie
Economic: cumperi doar o singura data, si poti folosi o viata intreaga
Nu expira niciodata
Este un mijloc exceptional de informare si educatie sexuala in familie si in scoala
Teste de ovulatie – Teste LH
Hormonul luteinizant (LH) are efect asupra ovarelor si sarcina lui este sa provoace ovulatia prin spargerea folicului. Productia hormonului creste de la ziua 8-10 a ciclului menstrual si ajunge la varf cu 36-24 de ore inainte de ovulatie. Testele de ovulatie te informeaza despre varful de productie al hormonului luteinizant, prezicand destul de punctual ziua asteptata a ovulatiei.
Reguli de utilizare:
• Testul LH seamana cu testul de sarcina, este de unica folosinta, detecteaza in urina nivelul hormonal si este recomandat sa fie utilizat cu urina retinuta de 1-2 ore. E indicat sa fie utilizat dupa masa sau seara, fiindca LH-ul culmineaza noaptea. Se recomanda utilizarea zilnica din ziua 8-10 a ciclului menstrual, pana cand apare un rezultat pozitiv.
• Aparitia liniilor duble inseamna nivel LH ridicat, cand ambele linii sunt puternice esti pe varful de productie, ceea ce inseamna ca in cel mult 36 de ore se poate produce ovulatia. Din acel moment este recomandat actul conjugal timp de 3 zile.
Atentie! Chiar daca exista un varf de LH, asta nu inseamna ca se va produce ovulatia!
✓ Daca ai dubii in privinta ovulatiei si ti se pare ca nu s-a petrecut, poti folosi un test LH cu aproximativ 7 zile dupa presupusa ovulatie. Daca ai avut un ciclu fara ovulatie, LH-ul se va produce in continuare in cantitati ridicate, fiindca va incerca in continuare sa sparga foliculul.
Temperatura de trezire
Temperatura de trezire a corpului dupa minimum 6 ore de somn ajunge la un nivel specific, personal. Imediat dupa trezire, in foarte scurt timp, incepe sa se ridice (cu sau fara prea multa miscare) si spre dupa masa ajunge la un nivel maxim. Luarea temperaturii de trezire este o procedura veche si sigura pentru urmarirea ovulatiei.
Temperatura de trezire a corpului este influentata si de hormoni:
• In faza foliculara, cand estrogenul este dominant, este usor mai scazuta.
• In faza luteala, in ziua imediat urmatoare ovulatiei, cand progesteronul este dominant, se ridica cu 2-5 zecimi de grad. Sub influenta progesteronului poate ajunge la chiar 37oC.
✓ Imediat inainte de ovulatie, la limita dintre perioada estrogenica si progesteronica, temperatura de trezire scade brusc cu 2-5 zecimi pentru doar cateva ore. Asta este perioada in care fecundarea are cele mai mari sanse, toate sunt conditiile pregatite, iar daca ne dorim un bebelus, putem programa o noapte amoroasa. In general, ovulatia se petrece in zori de zi, este anuntata prin scaderea temperaturii (brusca si de scurta durata) si poate fi semnalata si de durere sau de putina sangerare de ovulatie.
Reguli pentru luarea temperaturii de trezire:
▪ Foloseste un termometru de încredere, pe cat posibil acelasi si daca se poate, doar in acest scop. Poti masura temperatura in gura, la subsuoara, anal sau vaginal, important e sa o masori mereu in acelasi loc.
▪ Prima ta actiune imediat dupa trezire trebuie sa fie aceea de a aplica termometrul (inainte de orice alta miscare, mai ales inainte de orice miscare brusca. Pe timpul masuratorii stai in repaus total. Ideal ar fi sa faci masuratoarea mereu la aceeasi ora.
▪ Rezultatul trebuie notat imediat, ideal pe o foaie patrata cu coordinatele de data/temperatura conturate dinainte, sau pe o foaie de urmarire a ovulatiei.
▪ Ziua 1 din ciclul menstrual, prima zi de sange menstrual rosu este momentul 0. Ziua 1 nu o calculam de la petele maronii, acelea sunt doar zilele premergatoare menstruatiei.
▪ Trebuie notat daca: suntem bolnave (de ex. racite), daca am dormit mai putin de 6 ore, daca am consumat alcool inainte, daca tocmai luam medicamente, suplimente sau alte extracte de plante. E important de notat si zilele in care am avut parte de act conjugal, pentru o prezicere punctuala a viitoarei ovulatii.
Important de stiut! Nu punctele singulare, ci forma liniei rezultate prin unirea punctelor masurate zi cu zi iti va evidentia fazele ciclicitatii. De aceea este foarte important sa nu existe nici o trezire (daca se poate) in care uitam sa luam temperatura bazala.
Cu urmarirea temperaturilor de trezire o sa te poti programa la urmarirea ecografica a ovulatiei sau la analizele hormonale. Daca toate regulile sunt respectate si in fiecare zi completam graficul, dupa cateva cicluri urmarite masuratoarea va fi precisa si va anunta ovulatia cu o exactitate de aproape 100%. Vei sti exact cand trebuie sa ajungi la un laborator ca sa poti afla nivelul progesteronului chiar pe varful productiei lui, adica la 7 zile dupa ovulatie.
Evaluarea graficului:
• Masuraturile trebuiesc incepute din prima zi de sange menstrual rosu. In prima parte a ciclului temperatura de trezire este mai scazuta.
• Temperatura scade brusc imediat inainte de ovulatie!
• Dupa ovulatie, temperatura se ridica treptat in 1-2 zile, sau brusc. In perioada luteala ajunge sa fie mai ridicata decat in perioada foliculara.
✓ Temperatura scade brusc inainte de menstruatie cu 1-2 zile, rareori doar cu cateva ore, pentru ca incetineste productia de progesteron (in acest caz, temperatura este identica cu cea masurata la prima zi de ciclu).
▪ Cand, dupa faza luteala, temperatura ramane ridicata inclusiv la data preconizata a menstruatiei, ai sanse mari ca fecundarea ovocitului sa se fi intamplat cu succes si, cel mai probabil, ti se pregateste o sarcina!
Ecografia
In general ecografia necesita programari si deplasari la medic. Ideal este ca prima sa fie facuta in ziua presupusa de ovulatie (ziua 14 la un ciclu regulat la 28 zile) sau 1-2 zile mai devreme, iar a doua vizita, cea de confirmare a faptului ca ovulatia s-a petrecut in regula, sa fie undeva la 5-7 zile dupa ovulatie.
Analize hormonale la laboratoare
Ovulatia poate fi confirmata si ulterior, prin masurarea nivelului de progesteron. Ziua de analiza ideala este la 7 zile dupa ziua ovulatie, varful productiei de progesteron (este ziua 21 la un ciclu regulat de 28 de zile). Aceasta analiza poate oferi si mai multe informatii in raport cu nivelul de estrogen: anume dimensiunea dominantei estrogenice. Procentul ideal din ziua 21 este progesteron:estradiol 200:1. Cu cat mai scazut este nivelul progesteronului fata de estrogen, cu atat mai mare este dominanta estrogenica si, consecutiv, mai redusa sansa pentru ovulatii in viitor. (Atentie, trebuie calculata cu unitati de masura identice!)
Cauze
Cauzele, precum ai aflat deja, pot fi toate formele de stres!
Cele mai probabile cauze:
- Suparare intensa (decese, etc)
- Oboseala permanenta
- Infectie cronica
- Durere cronica
- Depresie
- Exces de sport
- Emotii constante de teama si culpa
- Glucoza serica scazuta
- Probleme de absorbtie (intestinala); probleme digestive
- Expunere la toxine, disruptori hormonali, metale grele, mercur, brom, fluor
- Relatie de cuplu nefericita
- Stres mare sau sustinut
- Ingrijorari permanente; prea multe ganduri
- Credit financiar apasator
- Interventie chirurgicala
- Lipsa de somn
- Consumul de zahar exagerat
- Consumul ridicat de carbohidrati simpli si grasimi hidrogenate, aditivi sintetici, cafea
- Lipsa de odihna (recreere)
- Devierea ritmului circadian, lipsa de odihna, culcare la ore tarzii in noapte
- Lipsa de vitamine, minerale si enzime
- Stimulentele (cafea), analgezicele (ibuprofen), antidepresive (Prozac)!
- Parazitoze, alergii alimentare, intolerante alimentare, malnutritie, boli metabolice
- Perioada de sarcina, nastere, alaptare/postpartum