ULEI DE COCOS – Beneficii si utilizari in terapia hormonala naturala
Uleiul de cocos este un aliment foarte nutritiv, care poate fi consumat la orice varsta, chiar si de copii.
Chiar daca este destul de controversat in lumea medicala, din cauza procentului mare de grasimi saturate (peste 90 %), gratie acidului lauric continut este benefic pentru organism.
Ce contine uleiul de cocos?
La temperatura camerei este solid, ca untul. Din punct de vedere nutritiv, uleiul de cocos preia nutrientii existenti in nuca de cocos, dar are o cantitate mica de minerale si vitamine.
Cel mai mare procent este al vitaminei B7 (colina), iar din compozitie mai fac parte: complexul antioxidant – vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, fier, calciu, fitosteroli, acizi grasi Omega-6, grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate.
Cele mai multe grasimi pe care le consumam sunt acizi grasi cu lant lung, care trebuie „sparte” inainte de a fi absorbite, iar uleiul de cocos este bogat in acizi grasi cu lant mediu si scurt, care ajung mult mai usor in ficat pentru a produce energie, ceea ce il transforma intr-un aliment sanatos pentru cei care sufera de afectiuni pancreatice sau biliare. Nu sunt necesare enzime pancreatice sau biliare pentru digestie.
In combinatie cu uleiul de oregano sau din arbore de ceai poate distruge stafilococii si anumite bacterii, mult mai repede si mai eficient decat antibioticele si antifungicele alopate.
Uleiul de cocos contine 40% acid lauric, este cea mai buna sursa disponibila in mod natural, ceea ce il face foarte util in scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, la mentinerea flexibilitatii vaselor sanguine si in prevenirea aterosclerozei.
Care sunt beneficiile uleiului de cocos?
- Toate produsele care contin xenoestrogeni pot fi inlocuite cu ulei de cocos, primul si cel mai important pas in terapia hormonala naturala.
- Este foarte bun pentru gatit, compozitia lui ramane neschimbata la temperaturi inalte. Nu are efectele nocive ale altor uleiuri de gatit.
- Poate fi folosit cu succes pentru a inlocui untul de origine animala in orice retete – de la sosuri, pana la tarte si negrese.
- Este alegerea ideala pentru pentru cei care au ales o dieta vegana si raw vegana.
- Adaugati ulei de cocos in smoothie pentru a favoriza absorbtia nutrientilor si pentru a-i face mai eficienti, pentru a echilibra nivelul zaharului din sange. Este ideal pentru prepararea batoanelor proteice, nutritive si sanatoase.
- Daca vreti sa gatiti legume la aburi, inmuiati-le bine inainte in ulei de cocos si sare de mare, pentru ca vitaminele solubile in grasimi se absorb mai usor.
- Este un super aliment si inlocuieste cu succes energizantele pentru sportivi.
- Are un rol important in curele sanatoase de slabire. Ca urmare a modului in care sunt absorbite grasimile cu lant mediu, acestea sunt mai usor de „ars” decat alte tipuri de grasimi, mai ales pentru ca sunt folosite de ficat imediat, ca sursa de energie. O lingurita de ulei de cocos luata intre mese, ne poate face sa ne simtim satui. Aceasta se datoreaza continutului de ketone.
Ironia este ca grasimea nu ne ingrasa. S-a dovedit ca MCT (acizii grasi cu catena medie) din uleiul de cocos maresc consumul de energie si accelereaza metabolismul cu pana la 5% intr-o perioada de 24 de ore.
- Actioneaza ca un lubrifiant pentru tractul digestiv, permitand alimentelor digerate sa treaca cu o mai mare usurinta; regleaza tranzitul intestinal si poate reface peretii stomacului.
- Are efecte terapeutice asupra tulburarilor cerebrale, precum epilepsie si Alzheimer si ajuta persoanele sanatoase sa se simta alerte si atente.
- Uleiul de cocos este o grasime hranitoare pentru glandele suprarenale si tiroida, ceea ce ajuta la mentinerea echilibrului hormonal.
- Pentru ca se elibereaza in organism pe parcursul mai multor ore, furnizand o sursa de energie solida, ajuta la mentinerea nivelului zaharului in sange. Studiile au aratat ca o dieta care include unleiul de cocos duce la o mai buna toleranta a glucozei, precum si la o scadere a nivelului colesterolului. Acest efect se datoreaza tot continutului de acid lauric. Odata inclus in dieta zilnica, puteti scapa de fluctuatiile de zahar din sange.
- Acizii grasi cu lant mediu continuti – acid lauric, acid capric si acid caprilic pot provoca in organism reactii pozitive – antimicrobiene, antibacteriene, antifungice, actiunea lor constand in dezintegrarea peretilor celulelor.
- Acidul lauric omoara candida si creeaza un mediu neprimitor pentru parazitii nocivi.
- Acidul lauric se gaseste din abundenta in laptele matern, iar in organism se transforma intr-o substanta numita monolaurin.
- Monolaurinul contribuie la cresterea imunitatii, lupta impotriva virusurilor inveliti in lipide, a bacteriilor gramnegative si protozoarelor, a herpesului, giardiei, pojarului si chiar impotriva HIV. Anumite studii au confirmat rolul sau in prevenirea unor forme de cancer.
- In combinatie cu extractul de seminte din anason este un tratament eficient impotriva paduchilor. Asa cum cocosul combate eficient paduchii la oameni, la fel functioneaza si la animale pentru a alunga puricii.
- Cercetatorii au descoperit ca uleiul de cocos are o activitate analgezica si reduce inflamatiile si durerile.
- Ayurveda a considerat uleiul de cocos un ulei racoritor, cu efecte in reducerea febrei, cu mult inainte ca medicina moderna sa ia acest lucru in considerare.
- Stimuleaza testosteronul si reduce inflamatiile prostatei. Anumite studii au confirmat faptul ca poate reduce incidenta cancerului de prostata.
- Chiar daca folositi produse bio sau servetele facute in casa, celor mici este posibil sa le apara iritatii de la scutec, iar uleiul de cocos calmeaza si trateaza eficient disconfortul bebelusilor.
Iata cum il puteti folosi: se inmoaie un servetel sau un prosop intr-un amestec format dintr-o cana de apa calda, o lingura ulei de cocos si o lingura de sapun lichid de casa. Aceasta solutie este minunata pentru bebelusi pentru ca are atat efect de calmare, cat si de hidratare.
- Puteti folosi ulei de cocos pentru a da stralucire mobilei din lemn, este mai ieftin si mai putin toxic decat produsele din comert.
- Pantofii isi recapata stralucirea cu o picatura de ulei de cocos pusa pe o carpa uscata – o solutie naturala in locul produselor pe baza de petrol.
- Poate fi folosit ca ulei de masaj, impreuna cu uleiurile esentiale preferate, pentru o experienta de cinci stele, ca la SPA.
- Asa cum am mentionat mai sus, uleiul de cocos este un antifungic de exceptie si in decurs de o luna negii ar trebui sa dispara, daca il aplicati caldut si bandajati apoi.
- Se combina in parti egale zahar brut sau zat de cafea si ulei de cocos, adaugati uleiurile esentiale preferate si folositi amestecul ca un exfoliant de corp atunci cand faceti dus.
- Este foarte bun pentru hidratarea pielii si prevenirea acneei sau a aparitiei ridurilor.
- Uleiul de cocos blocheaza razele UV cu pana la 30%. Chiar daca va ungeti cu ulei de cocos inainte sa mergeti pe plaja, tot veti putea absorbi benefica vitamina D, spre deosebire de alte lotiuni de protectie solara.
- Ayurveda clasifica uleiul de cocos drept ulei racoritor, pentru ca este foarte eficient in calmarea mancarimilor pielii dupa arsuri solare. Un alt remediu foarte bun este otetul din cidru de mere amestecat cu apa, pulverizat pe piele si lasat sa se usuce. Aplicati ulei de cocos dupa otet pentru o mai buna senzatie de confort.
- Este o alternativa foarte buna pentru lubrifiantii pe baza de petrol. Dar trebuie mentionat faptul uleiul de cocos poate slabi latexul, de aceea e mai bine sa optati pentru prezervative din poliuretan.
- Poate fi folosit ca un balsam-tratament pentru par (se aplica pe par cu 10-12 ore inainte de dus si se acopera cu un prosop, iar dupa spalare se aplica pe varfuri) sau pentru buze, inlocuind cu succes produsele clasice.
- In cazul aparitiei matretii, se maseaza pielea capului cu un amestec de ulei de cocos si rozmarin si se lasa peste noapte. Se spala parul ca de obicei si se repeta pana cand matreata dispare.
- Aplicati ulei de cocos direct pe hemoroizi pentru a atenua umflarea si a elimina durerea.
- Este uimitor cum un produs atat de simplu poate fi atat de eficient in calmarea inflamatiilor asociate cu barbieritul. Daca vreti sa evitati iritatiile, folositi uleiul de cocos in loc de crema de barbierit sau de after shave.
- Aplicat direct pe muscaturile de tantari, reduce roseata si atenueaza senzatia de mancarime.
- Uleiul de cocos este un demachiant natural foarte eficient, curata si cel mai rezistent rimel, lasand pielea hidratata si curata.
- Aplicati ulei de cocos pe vergeturi dupa baie sau dus, atunci cand aveti porii deschisi. Puteti aplica ulei de cocos si pe abdomen pentru a preveni aparitia vergeturilor in timpul sarcinii.
- Cam cu o luna inainte de nastere, se maseaza perineul cu ulei de cocos pentru prevenirea rupturilor sau pentru evitarea epiziotomiei.
- Aplicati putin ulei de cocos pe gene inainte de culcare, mai ales daca folositi machiaj pentru ochi, pentru ca in timp genele pot cadea sau se pot rupe.
- Masati cu ulei de cocos unghiile uscate, coatele si mainile cu pielea crapata sau uscata, iar acestea va vor fi recunoscatoare.
- Aplicati zilnic ulei de cocos pe venele varicoase si masati bine, este o solutie excelenta pentru tratarea naturala a acestora.
- Folositi uleiul de cocos pentru a reda luciul tigailor din metal. Dupa ce le-ati spalat si uscat, adaugati putin ulei de cocos pentru a le feri de rugina si a le face neaderente.
- Puteti imbiba cateva dischete de vata in ulei de cocos si le puteti folosi pentru a aprinde focul, in locul atat de toxicei benzine sau al carbunilor.
Tarile cu un consum mare de ulei de cocos au cele mai sanatoase populatii de pe planeta. Nu intamplator populatia Kitivan din Papua Noua Guinee, care consuma cantitati enorme de cocos, nu sufera de niciuna dintre bolile societatii moderne.
Diversele utilizari ale uleiului de cocos, in scopuri terapeutice sau de alt gen, sunt universale, astfel incat oricine ar trebui sa aiba acest minunat superaliment in camara.
Ca si alte uleiuri, este de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic. Dar pentru a ne bucura de toate beneficiile sale, trebuie sa il alegem pe cel mai sanatos.
Uleiul de cocos rafinat chimic este obtinut cu ajutorul unor produse potential nocive, la temperaturi ridicate sau ca produs secundar din uleiurile ramase din procesul de obtinere a fulgilor, in care se regasesc grasimi hidrogenate, periculoase pentru sanatate.
Uleiul extras sau presat la rece, numit si virgin sau extravirgin, este obtinut prin procedee mecanice de presare a pulpei de cocos crude, poaspete sau uscate si este, prin umare, cel mai sanatos.
Uleiul de cocos rancezeste foarte greu, de aceea, acum, dupa ce stim cate utilizari are, este bine sa ne facem provizii.