ZAHARUL fara calorii si efecte secundare – ERITRIT SI XILIT

eritritSunt naturali, nu au efecte secundare si au acelasi gust ca zaharul, dar….nu au calorii.

Practic, au toate calitatile zaharului, dar fara efecte secundare.

Eritritul (sau erititol) si xilitul (sau xilitol) apartin categoriei compusilor denumiti „alcooli zaharici” – hibrizi ai carbohidratilor si alcoolului, fara a contine insa etanol. In aceasta categorie mai intra sorbitolul si manitolul.

Pentru inceput, haideti sa facem o comparatie:

 

Zahar de consum: patru calorii pe gram;

Eritrit: 0,24 calori pe gram – de departe cea mai buna alegere;

Xilit: 2,4 calorii pe gram.

ERITRIT

A fost descoperit in anul 1848 de catre chimistul scotian John Stenhouse. Cu numai 6% din caloriile zaharului, are 70% capacitate de indulcire.

Are index glicemic zero, datorita structurii sale unice, organismul nostru il accepta (nu avem enzime care sa il respinga), pentru ca nu are efecte metabolice devastatoare si  nici nu cauzeaza probleme digestive, asa cum se intampla in cazul consumului de zahar in exces.

Se gaseste in mod natural in pere si struguri, dar la nivel industrial este extras din porumb si drojdie de bere.

Cum se obtine?

Zaharurile extrase din plante se amesteca cu apa si fermenti, apoi sunt lasate la fermentat. Din aceasta compozitie se extrage eritritul, este filtrat, lasat sa se cristalizeze, apoi uscat.

Produsul rezultat are o culoare alba si se vinde sub forma de granule sau pudra. Se absoarbe rapid in sange si este eliminat prin urina, in aceeasi stare, avand o toleranta de doua, trei ori mai mare decat xilitul. Nu schimba nivelul zaharului in sange sau pe cel al insulinei. De asemenea, nu afecteaza colesterolul, trigliceridele sau alti markeri. Este o excelenta alternativa pentru cei care  se confrunta cu problema obezitatii, au diabet sau alte afectiuni metabolice. Unul dintre efectele secundare ale consumului de zahar este aparitia cariilor si, implicit, deteriorarea danturii.

Bacteriile daunatoare din organism se hranesc cu zahar. Atunci cand primesc suficienta energie, cresc, se inmultesc si secreta acid, care ataca smaltul dintilor sau provoaca candida.

Xilitul este utilizat in produse de ingrijire care nu afecteaza dantura. In cazul eritritului, anumite studii au aratat o reducere a placii dentare si a cariilor, in timp ce altele nu au aratat nicio modificare.

Potrivit unui studiu care a durat trei ani, facut pe 485 de elevi, s-a constatat ca eritritul are efect protector mai mare in prevenirea aparitiei cariilor.

De asemenea, este indicat in terapia anticandida.

Nu are efect laxativ si nu provoaca probleme digestive, pentru ca se absoarbe in organism inainte de a ajunge in colon, acolo unde gasim cele mai multe bacterii. Din intestinul subtire trece direct in sange, apoi este eliminat in procent de 90% prin urina. Studii recente au relevat faptul ca are efecte antioxidante.

Consumat in cantitati mici (un gram pe kg corp) este foarte bine tolerat. Totusi, un consum mai  mare de 50 grame de eritrol zilnic sau odata, poate cauza alergii nazale si probleme digestive.

In concluzie, putem spune ca este un produs sigur, pentru care nu s-au descoperit inca efecte negative.

Atunci cand il cumparati, este bine sa va asigurati de puritatea sa, evitand amestecul cu alti indulcitori sau elemente chimice. De aceea, este important sa nu alegeti cel mai mic pret, deoarece acesta poate inseamna o combinare cu alte substante sau un eritrit produs prin metode nesanatoase.

Il puteti comanda aici.

XILIT

Este la fel de dulce precum zaharoza, avand insa doar doua treimi din calorii.

Se gaseste in fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau in scoarta unor copaci.

Cunoscut ca si „zaharul de mesteacan”, nu este un indulcitor atificial, ci un compus organic, cu o lunga istorie, incepand cu anii 1800.

A fost descoperit simultan de catre oamenii de stiinta din Germania si Franta (care au creat initial un sirop), dar comercializarea sa a inceput dupa al doilea razboi mondial, din cauza unui deficit de zahar din Finlanda.

Incepand cu anul 1960, xilitul era deja utilizat in Europa si Japonia (incepand cu anul 1963 si in SUA), ca o alternativa a zaharului, mai ales pentru persoanele care sufereau de diabet. Comparativ cu zaharul contine cu 40% mai putine calorii si cu 75% mai putini carbohidrati.

Cercetari din peste 40 de tari au demonstrat eficienta sa in igiena orala, curatarea sistemului respirator, diabet, obezitate si controlul greutatii, sanatatea oaselor, pielii si a sistemului reproducator.

zahar, xilit, eritritIgiena orala

Indiferent cat de mult am peria dintii, gura noastra va fi un loc perfect pentru bacterii – intunecat si umed. Mai mult de 600 tipuri de bacterii se simt in gura noastra ca la ele acasa. Majoritatea sunt inofensive, exista insa un tip de streptococ direct legat de aparita cariilor. Cand acest microorganism este hranit cu zahar si carbohidratii pe care ii mancam, va metoboliza alimentele, prin fermentatie, ceea ve duce la producerea de acid lactic, care va ataca smaltul dur al dintilor, lasandu-i vulnerabili la carii. Lasat liber, acest streptococ se va combina cu resturile de zahar, formand o placa, care se va lipi de dinti si, acumulata in timp, va duce la formarea tartrului.

Xilitul face insa ca lucrurile sa fie mai simple din acest punct de vedere. Structura sa chimica nu permite metabolizarea bacteriei si, implicit, aderarea placii la dinti. Opreste demineralizarea dintilor, ba chiar incurajeaza remineralizarea atunci cand exista carii deja formate. Studiile au confirmat aceste efecte extraordinare, de aceea se foloseste in produse pentru igiena orala.

Sanatatea sistemului respirator

O veste minunata pentru mamici este faptul ca poate preveni infectia din urechea mijlocie a copiilor, prin stoparea cresterii bacteriilor in tubul care leaga urechea de nas, mai ales pentru ca jumatate dintre micutii nostri sufera cel putin o infectie dureroasa a urechii in primul an de viata.

Cercetari efectuate la Universitatea Oulu, din Finlanda, pe 159 de bebelusi, au aratat faptul ca prin administrarea unui sirop de xilit de cinci ori pe zi, numarul infectiilor s-a redus cu 30%.

Aceste beneficii nu sunt doar pentru bebelusi ci si pentru prescolari (consumul unui produs care contine xilit de cinci ori pe zi contribuie la reducerea numarului de bacterii si la diminuarea cu 40% a infectiilor urechii).

Utilizat in spray-uri sau in spalari nazale, xilitul previne atasarea bacteriilor pe caile respiratorii si ajuta corpul sa le indeparteze, reducand riscul aparitiei infectiilor, astmului si alergiilor.

Diabetul

Este poate cel mai mare beneficiu al inlocuirii atat de nocivului zahar cu xilit. Daca nu aveti diabet, sigur cunoasteti pe cineva care are. Diabetul de tip 2 a devenit o epidemie in Romania – numarul persoanelor afectate este de peste un milion. Diabetul incepe cu rezistenta la insulina. In momentul in care creste nevoia de insulina, pancreasul isi pierde treptat capacitatea de o mai produce. Persoanele care sufera de diabet sunt sensibile la alimentele cu indice glicemic ridicat. Indicele glicemic arata cat de repede un aliment creste nivelul zaharului in sange. Zaharul alb are un indice glicemic 85, cel brun 70, mierea indicele glicemic 60.

Xilitul are indice glicemic 7, foarte scazut, ceea ce il face o alternativa excelenta, gustoasa si convenabila pentru persoanele care sufera de diabet, care, astfel, nu isi pun in pericol sanatatea, dar este util si in controlul greutatii. Se absoarbe si se tranforma lent in organism, de aceea creeaza o stare de satietate si se evita pericolul supra-alimentarii.

Este de mare ajutor in curele anticandida, mai ales datorita faptului ca bacteriile sau fungii nu il pot metaboliza contribuind astfel la sanatatea aparatului reproducator.

Ajuta la remineralizarea oaselor, reducand riscul de osteoporoza si contribuie la sanatatea si curatarea pielii.

Desi nu prezinta nici un pericol pentru oameni, consumul de xilit poate pune in pericol viata cainilor, daca acestia inghit mai mult de 100 miligrame pe kilogram corp, din cauza metabolizarii diferite a zaharului in sange.

In primele zile de consum poate avea un efect laxativ, dar acest efect este diferit de la o persoana la alta. Adaptarea completa se face in cateva saptamani de consum, crescand gradual cantitatea de xilit.

Daca dorim sa ne improspatam respiratia, este suficient sa tinem in gura o lingurita de xilit, pana se dizolva.

Nu este potrivit pentru prepararea aluaturilor, nefiind un teren fertil pentru drojdie.

Atunci cand il cumparati, este bine sa va asigurati de puritatea sa, evitand amestecul cu alti indulcitori sau elemente chimice. De aceea, este important sa nu alegeti cel mai mic pret, deoarece acesta poate inseamna o combinare cu alte substante sau un xilit produs prin metode nesanatoase.

Il puteti comanda aici.

 

CONSILIERE ONLINE

Emese MAGDAS
Programeaza-te la o sedinta de consiliere in Echilibru Hormonal sau Sanatate Intima cu Emese Magdas
Calendar

Vezi care sunt urmatoarele evenimente LIFE-BALANCE