Detoxifierea ficatului

detoxifierea ficatului - life balance - emese magdasDetoxifierea ficatului presupune eliminarea unui spectru larg de microorganisme, cum ar fi bacteriile, ciupercile, virusii si parazitii, pe care cu siguranta nu le vrem in sange sau sa ne invadeze parti ale corpului. Cantitatea majora de sange care este filtrata de ficat vine din vena portalului, care transporta sange din intestine.

Infectiile, parazitii dar si alte organisme periculoase provin de obicei din apa contaminata din orasele mari. Din apa pe care o consumam aceste organisme ajung direct in intestine si sange unde pot provoca infectii cronice si sanatate precara.

 

O cantitate mare de microorganisme nesanatoase poate proveni si din alimentele preparate in conditii de igiena slaba, de catre persoane care transporta pe piele bacterii, virusi sau paraziti. Alimentele, in special carnea conservata sau care nu e proaspata, contine, de asemenea, o incarcatura bacteriana mai mare, care va suprasolicita ficatul daca se consuma in mod regulat.

 

detoxifierea ficatului - toxine - life balance - emese magdas

Multe dintre substantele chimice toxice care intra in organism sunt solubile in grasimi, ceea ce inseamna ca se dizolva numai in solutii grase sau uleioase ci nu in apa., ceea ce le face greu de eliminat din organism. Substantele solubile in grasimi au o mare afinitate pentru tesuturile si membranele celulare, care sunt compuse din acizi grasi si proteine. In aceste tesuturi grase ale corpului, toxinele pot fi stocate ani de zile, fiind eliberate in timpul perioadelor de efort, stres sau in post. In timpul eliberarii acestor toxine, pot aparea mai multe simptome, cum ar fi dureri de cap, memorie slaba, dureri de stomac, greata, oboseala, ameteli si palpitatii.

Alimente pentru detoxifierea ficatului

  • Sfecla si anghinarea ajuta la drenarea ficatului
  • Broccoli, conopida si alte legume crucifere sustin activitatea citocromului P450 care este implicat si in biosinteza si transformarea vitaminelor, acizilor grasi si hormonilor.
  • Proteine
  • Ridichea si macrisul sunt bogate in Sulf
  • Legume din familia Alliaceae: ceapa, usturoi
  • Alimente bogate in fibre, cum ar fi cerealele integrale, psyllium, semintele de in, fructele si legumele: fibrele leaga toxinele si le elimina prin tractul GI

Nutrienti si suplimente pentru detoxifierea ficatului

  • Complexul de Vitamina B este necesar in prima faza de detoxificare. Vitaminele si mineralele – in special vitaminele B –complex vitamine B - life balance - emese magdas joaca un rol major, actionand ca si co-factori ai multor sisteme enzimatice, inclusiv celor de detoxifiere hepatica. Asigurati-va un consum suficient de vitamine din complexul B pentru o detoxifiere optima. Includeti in dieta cereale integrale bogate in vitaminele B, dar si un supliment calitativ de complex B.

 

  • Enzimele digestive asigura digestia proteinelor si disponibilitatea imediata a glicinei.

 

  • Acizi grasi esentiali

 

  • N-acetil cisteina (NAC): un precursor imediat al glutationului, un antioxidant puternic si printre cei mai importanti nutrienti de detoxifiere a ficatului.

 

  • Seleniu, Zinc, Magneziu si Mangan; Seleniul este co-factor in activitatea de peroxidaza a glutationului si un antioxidant puternic. Fierul si Cuprul se administreaza cu atentie. Zincul este un alt nutrient esential care actioneaza ca si co-factor esential in sistemele enzimatice. Deficitul de Zinc poate avea consecinte grave, fiind esential in transformarea alcoolilor in aldehide in faza I de detoxificare. Astfel, oricine consuma alcool trebuie sa isi asigure cantitatea recomandata de Zinc/zi.

 

  • Taurina (o combinatie utila este Magnesium Taurate)

 

  • Vitamina C, E si betacaroten. Vitamina C previne formarea radicalilor liberi. Ea se gaseste in citrice si legumele cu frunze Vitamina c - life balance - emese magdasverzi. Cu toate acestea, pentru a obtine cantitati optime, apelati la suplimente alimentare, pentru un aport de cel putin cateva grame/ zi. Vitamina E functioneaza, de asemenea, in mod sinergic cu vitamina C, fiind si ea un co-factor in activitatea de peroxidaza a glutationului si un antioxidant puternic.

 

  • Inozitol si metionina: agenti lipotropi (ajuta la defalcarea grasimii in metabolism) care lucreaza pentru a transporta grasimile din ficat.

 

  • O combinatie extraordinara de ORAC de inalta calitate cu polifenoli (un fitonutrient)

Ierburi hepatice pentru detoxifierea ficatului

  • plante pentru detoxifierea ficatului - life balance - emese magdasRadacina de papadie, frunze de sfecla si Yellow Dock: colagog (favorizeaza eliminarea in duoden a secretiilor biliare)
  • Frunzele de anghinare: sustin regenerarea ficatului, fluxul sanguin catre organ si fluxul biliar
  • Silimarina (un bioflavonoid gasit in ciulinul de lapte): conform studiilor extractul de silimarina stabilizeaza celulele ficatului, previne depozitarea de virusi toxici sau alte toxine in ficat si ajuta la regenerarea organului
  • Turmericul: un colagog, la fel ca si papadia, dar care poate irita mucoasa gastrica. Avantajul turmericului este ca se poate folosi zilnic in mancare

Cele 2 faze de detoxifiere

FAZA 1 DE DETOXIFIERE

In faza 1, toate chimicalele si toxinele (din mancare, apa si aer) sunt transformate in chimicale mai putin daunatoare, cu ajutorul unor procese chimice prin inducerea enzimei P-450.

Se intampla ca si cel mai mic strop de cafea sa te tina treaza noaptea? Atunci e foarte posibil sa ai o faza 1 de detoxifiere lenta. Poti sa bei chiar si 2 cani de cafea dupa-masa si sa dormi dusa? Atunci e foarte posibil ca enzimele tale din faza 1 de detoxifiere sa fie hiper-active.

 

Iata principalele substante, mancaruri si nutrienti care aciveaza si stimuleaza faza 1 de detoxifiere (stimularea poate fi in exces sau potrivita): acetat, alcool, barbituricele, tetraclorura de carbon, dioxina, gazele de esapament, nicotina din fumul de tigara, pesticidele organofosforice, vaporii de vopsea, pesticidele, fenobarbitalul, hormonii steroizi, sulfonamidele, carnea gatita pe carbuni, dietele bogate in proteine, grasimi saturate, Indole din legume crucifere: broccoli, conopida, varza, portocale, mancadarine si grapefruit, Vitaminele B1, B2 (riboflavina), B3 (niacina), B6, B9 (acid folic), B12, C, lipotrofice (cisteina, colina, inozitol, metionina), Magneziu, Zinc, antioxidanti, chimion, seminte de marar, silimarina etc.

 

In paralel exista substante care inhiba faza 2 de detoxifiere (inhibarea poate fi in exces sau potrivita): benzodiazepina, antihistaminice, cimetidina si alte medicamente care blocheaza secretia la stomac, ketoconazol, sulfaphenazole, naringenina din sucul de grapefruit, curcumina din turmeric, capsaicina din ardeiul iute, eugenolul din uleiul de cuisoare, quercetina din ceapa, curcuminul, capsaicina, eugenolul, galbenelele, imbatranirea, toxine de la bacterii inadecvate din intestin.

 

FAZA 2 DE DETOXIFIERE

Faza a 2-a de detoxifiere este cunoscuta ca si „calea conjunctiei”. Faza 2 implica transformarea substanelor chimice toxice solubile in grasimi si a toxinele in substante chimice solubile in apa, care mai apoi sunt eliminate prin bila sau urina.

O dieta scazuta in proteine – adesea intalnita la femeile care incearca sa piarda in greutate cu diete slabe in grasimi – poate incetini dramatic fazei a II-a de detoxifiere. Aspirina si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv ibuprofenul, de asemenea, incetinesc faza a II-a de detoxifiere.

Ti se face rau de la mirosul de usturoi? Iti miroase urina puternic dupa ce mananci asparagus? Ai suferit de toxi-infectii in timpul sarcinii? Toate aceste simptome indica probleme la faza a 2-a de detoxifiere.

 

Pentru ca faza 2 sa functioneze optim, iata cateva substante importante care sunt de mare ajutor in transformarea toxinelor:

  • Acid aspartic
  • Alge albastre-verzui
  • Polen
  • Legumele crucifere (broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida)
  • Glutaminele
  • Acidul glutamic
  • Glicinele
  • Grapefruitul contine naringerina, o substanta care incetineste activitatea enzimelor din faza 1. Acest proces mareste viata si activitatea anumitor substante din medicamente. Daca ai o faza 1 de detoxifiere lenta si iei medicamente, atentie mare la cantitatea de suc sau fruct de grapefruit consumata.
  • Molibden
  • Amino-acizi care contin sulf: cisteina, taurina sau metionina
  • Amino-acizi din hrana care contin sulf:proteinele din carne, ouale
  • Fitonutrienti din legume care contin sulf: usturoi, ceapa, ceapa frantuzeasca
  • Vitamina B12

Detoxifierea ficatului este o etapa imprtanta in orice proces de re-echilibrare hormonala, de recuperare in terapia anti-candida, dar totodata un proces esential pentru sanatatea generala a organismului. Dietele de detoxifiere a ficatului trebuie alese atent si respectate intocmai pentru a avea efectele dorite.

Daca ai dezechilibre hormonale, probleme legate de sanatatea intima sau pur si simplu simti ca e timpul de o detoxifiere hepatica, hai sa vorbim! Programeaza-te la o sedinta de consiliere personalizata, fie prin telefon, online sau offline, si iti voi crea o dieta de detoxifiere adaptata 100% organismului tau, pentru rezultate optime.

CONSILIERE ONLINE

Emese MAGDAS
Programeaza-te la o sedinta de consiliere in Echilibru Hormonal sau Sanatate Intima cu Emese Magdas
Calendar

Vezi care sunt urmatoarele evenimente LIFE-BALANCE
Echilibru Feminin