Motivele Dezechilibrelor Hormonale la Femei
Femeile din ziua de azi se confrunta cu o epidemie de dezechilibre hormonale. Se lupta cu instabilitate emotionala, probleme de concentrare, insomnii, confuzie mentala, greutate in exces sau libido tot mai scazut, precum si cu probleme de fertilitate si dereglari menstruale, fibroame, endometrioza si tumori de toate felurile. Simptomele – aparent fara legatura intre ele – au radacini comune.
Cele 4 motive majore ale dezechilibrelor hormonale:
1. Xeno-estrogeni (disruptori endocrini)
- 1.1. terapia de substitutie hormonala la menopauza
- 1.2. anticonceptionale pe baza de hormoni
- 1.3. stimulare pentru FIV (Fertilizare in Vitro)
- 1.4. alte tratamente hormonale (tratamentul endometriozei, tratamente de tiroida, tratamente cu corticosteroizi, etc)
Citeste mai multe despre XENO-ESTROGENI (disruptori endocrini)
1. Xeno-estrogeni (disruptori endocrini)
Xenoestrogenii sunt produse ale industriei chimice.
xeno=strain → estrogeni straini (substante pe care corpul uman nu le cunoaste)
Xenoestrogenii sunt disruptori endocrini: „substante care interfereaza cu sinteza, secretia, transportul, legarea, actiunea sau eliminarea hormonilor naturali in organism, care sunt responsabile pentru dezvoltarea, comportamentul, fertilitatea si intretinerea homeostaziei (metabolismul celular normal)” [DEX].
Xenoestrogenii sunt substante chimice, „estrogen-like” si „anti-androgenice”, din mediul inconjurator (similare cu estrogenul uman, cu efecte puternice, dar antagoniste cu hormonii masculini). „Mimeaza” hormonii naturali (se comporta precum un hormon uman), insa, din nefericire, pot inhiba actiunea hormonilor naturali, sau pot modifica functia reglatoare normala a intregului sistem endocrin.
Xenoestrogenii au o „afinitate” de 10-12 ori mai mare decat hormonii nostri naturali (capacitatea de a face legaturi cu receptorii hormonali din celule, conditie de baza pentru a deveni activi in organism). Astfel odata ajunsi in organism, se vor activa primii, fara sa lase loc activitatii normale a hormonilor naturali.
Actiunea xenoestrogenilor
- fac „hormoncomplex” (legatura hormon + receptor = forma activata) cu receptoarele estrogenice si dezvolta un raspuns estrogenic puternic
- dezvolta receptori noi pe suprafata celulei (doar anumite tipuri)
- blocheaza receptorii estrogenici (estrogenul natural nu poate actiona)
- impiedica metabolizarea normala a estrogenului (nu se elimina din organism)
- se leaga de receptorii de progesteron si declanseaza efecte anormale
Cel mai reprezentativ efect al xenoestrogenului este proliferarea anormala! Proliferarea, de altfel, este cel mai important rol al estrogenului. Generarea proliferatiei, adica cresterea numarul celulelor prin diviziune, reconstruieste de exemplu grosimea mucoasei endometriale la fiecare ciclu menstrual. Xenoestrogenii insa nu fac o proliferare „normala”, ei pot fi cu pana la 100 de ori mai eficienti – fiind o cauza posibila la hiperplazie endometriala.
Acumularea
Xeno-estrogenul, in toate cazurile, se depoziteaza, astfel evita descompunerea. Dr. Ercole Cavalieri, cercetator al hormonului estrogen, vorbeste despre: „Ingerul vietii – Ingerul mortii!” O femeie normala are milioane de celule grase. O femeie supraponderala poate sa aiba miliarde. Numai la o femeie anorexica nu poate depozita xeno-estrogenul. La biopsii, (in cancer de san de exemplu), intotdeauna se gaseste dioxina. (Sanul este 90% grasime, de aceea evolutia cancerului de san este mult mai rapida decat a cancerului de col.)
Bio-acumulare. Fiindca xenoestrogenul nu se descompune usor si se depoziteaza in tesutul adipos, omul care mananca atat legume-fructe cat si produse de provenienta animala (peste, carne, oua, lactate) ingereaza si xeno-hormonii acumulati de animale. (Dar atentie! Hrana nu este singura sursa de xeno-estrogeni! La fel de multi se infiltreaza in organism si din chimicale sau cosmeticele folosite zi de zi.)
Principalele efecte asupra organismul uman
La FEMEI
- probleme de ciclu
- probleme la sani
- chisturi ovariene polichistice
- endometrioza
- fibroame uterine
- infectii abdominale
- tumori maligne ale genitalelor
- probleme in dezvoltare embrionala
La BARBATI
- probleme de prostata, marire, adenom
- cancer la testicule
- probleme de fertilitate
Probleme COMUNE
- probleme autoimune, imunitate scazuta, alergii
- probleme neuro: probleme de concentrare, atentie, lipsa motivatiei
- osteoporoza
- probleme in dezvoltarea sistemului reproductiv
- probleme imune, alergii
La COPII
- probleme comportamentale si probleme de invatare
- dereglari hormonale
- pubertate precoce
Surse de xeno-estrogeni
Sunt prezenti in fungicide, pesticide, insecticide, carne, lactate, oua, flacoane plastice, apa, cosmetice, produse de curatenie si menaj, medicamente, etc.
Xenoestrogenii intra in corpul nostru prin mucoase, piele si prin sistemul digestiv.
Xeno-estrogenii se gasesc peste tot in viata de zi cu zi, de la tratamente hormonale, solutii de uz casnic clasice, obiecte plastice (ambalaje, flacoane, biberon!!!), cosmetice (aditivi antiranced, parafinum oil, wax, …), detergenti (clor), alimente de provenienta animala (carne, lactate, oua) si legume/fructe tratate cu hormoni de crestere, pesticide, insecticide; lacuri, vopsele, dar si in multe alte domenii.
Lista celor mai periculoase substante xeno-estrogenice
- alchilfenol-etoxilat: cauciuc, solventi, lacuri. In UE acestea sunt mai atent verificate
- Atrazin: ierbicid. Interzis in UE
- 4-metil-benziliden: cremele solare, componente factor UV. Interzis in SUA
- butil-hidroxi-anisol (E 320), un conservant alimentar
- Bisfenol A (BPA), biberoane de plastic, cutii alimentare. Interzis in Canada
- dicloretilena diclorfenil (DDE): Un mare impact la insecte, au fost interzise, DDT-ul
- dieldrin: insecticid. Interzis la nivel mondial
- DDT: o puternica otrava de insecte. Interzis in Ungaria din anul 1960
- Endosulfan: Insecticide hidrocarburi clorurate
- Eritrozina (E127), colorant alimentar. Interzis in mai multe tari din UE
- EE este un estrogen sintetic (contraceptive combinate estrogen-progesteron). Din urina se intoarce in lantul alimentar
- heptaclor: pesticide cancerigene
- derivati de nonilfenol: surfactanti industriali, emulsii materiale de polimerizare, detergenti de laborator, insecticide. Interzis in UE
- pentaclorfenol: insecticid si conservant pentru lemn
- PCB (bifenili policlorurati) in insecticide, inalbitori optici, materiale plastice, solventi, vopsele, etc. Din 1976, interzis in UE. Din 2011 interzis in SUA
- Paraben: conservant pentru cosmetice (mereu detectat in tumorile de cancer de san)
- fensulfothion (colorant rosu), colorant alimentar. Interzis in SUA
- phthalati si compusi, elasticitate la plastic (jucarii!). Interzis SUA si UE
- DEHP: cele mai periculoase plastifiante din PVC
- propil galat (E-310) in produse alimentare si cosmetice – material anti-rancezire
2. Hormoni Sintetici
- 2.1. cosmetice si detergenti obisnuiti din comert
- 2.2. alimente crescute in agricultura clasica
- 2.3. toxine din mediu, aer, apa potabila
- 2.4. alimentele obtinute cu hormoni de crestere (carne, oua, lactate, legume, fructe)
- 2.5. obiecte plastice, ambalaje si alte produse obtinute din, sau tratate cu petrol
Citeste mai multe despre HORMONII SINTETICI
2. Hormoni Sintetici
2.1 Terapia de substitutie hormonala la menopauza
Cu toate ca mai bine de 50 ani cunoastem riscurile hormonilor sintetici, in recomandarile medicale (la noi) pentru substitutie hormonala, pentru menopauza si nu numai, sunt prezenti foarte rar hormonii naturali.
Terapia de substitutie hormonala presupune cresterea artificiala a nivelului de hormoni (acolo unde producerea acestora pe cale naturala este deficitara in organism) cu scopul de a preveni sau de a trata anumite afectiuni medicale, ca de exemplu simptomele de menopauza precum osteoporoza, uscaciune vaginala, etc.
Hormonii folositi la noi sunt de provenienta sintetica, ceea ce inseamna ca structura lor moleculara a fost creata sa fie diferita de cea umana (altfel companiile farmaceutice n-ar putea patenta produsul lor), insa au actiune „aparent” similara cu hormonii naturali odata ce sunt introdusi in corp.
Ca si compozitie, unele variante de terapii contin doar forme sintetice de estrogen, de progesteron sau o combinate dintre cele 2. Initial, cu 20-30 ani in urma (in Romania chiar si astazi) a fost recomandat doar estrogenul (fiind principalul hormon feminin). Dar fiindca orice forma de estrogen ce nu este echilibrat de progesteron accelereaza proliferarea (creste riscul de tromboze, tumori, edeme, etc.), a fost adaugat in cele din urma si progesteronul. Iar in ultima vreme, deoarece traim „epoca excesului de estrogen”, din ce-in-ce mai des sunt aplicate progestinurile (nume generic dat formelor sintetice de progesteron).
Ca si metode de aplicare, terapia menopauzei cu hormoni este disponibila sub mai multe forme: pilule, plasturi, spray, creme si geluri vaginale, inel vaginal – hormonii sunt introdusi in organism intr-un mod similar cu folosirea contraceptiei hormonale (nu presupun interventii medicale dureroase). Cea mai frecventa este prescrierea pilulelor cu hormoni.
3 aspecte importante:
1. primul hormon a carui nivel scade in prima faza in organismul feminin este progesteronul (in terapii nu estrogenul ar trebui completat initial, vezi Dominanta estrogenica)
2. formele sintetice de hormoni au actiuni similare cu cele naturale, dar cu efecte secundare (un medic informat recomanda doar formele naturale)
3. metoda de aplicatie cea mai frecventa, pilula, este cea mai proasta alegere, fiindca are o absoptie scazuta si oboseste ficatul (o problema de baza in dezechilibrele hormonale)
Un tratament de inlocuire hormonala (HRT), precum si anticonceptionalele, pot sa aiba un efect estrogenic de 20-30 de ori mai puternic decat propriul estradiol. Formele sintetice de progesteron nu echilibreaza suficient efectul proliferativ al estrogenului (nu protejeaza eficient impotriva problemelor cardiovasculare, tumorilor si osteoporozei) si (in functie de provenienta) pot avea efecte secundare precum pilozitate, caderea parului, edeme, probleme la rinichi si la ficat, risc crescut de tromboze.
Cel mai impotant este sa identificam daca o femeie realmente are nevoie de substitutie sau poate fi echilibrata prin nutraceutice si stil de viata (vezi la Dezechilibre Hormonale FEMININE). Iar cand este nevoie de hormoni, esential ca acestia sa fie hormoni naturali, bio-identici.
2.2 Anticonceptionale pe baza de hormoni
In mod similar cu terapia de substitutie hormonala in menopauza, anticonceptionalele hormonale contin hormoni sintetici. Dincolo de efectele mai sus mentionate, fiecare produs in parte are propriile riscuri comunicate pe prospect.
Primele variante de anticonceptionale contineau numai estrogen si au fost retrase de pe piata dupa 3 ani, fiindca provocau tromboze si embolii pulmonare, de-a dreptul mortale! Aceasta greseala a intrat in istorie sub numele de „catastrofa DES”.
Anticonceptionale combinate – contin estrogen sintetic si progesteron sintetic. Ca si efect: subtiaza endometrul, modifica mucoasa cervicala (permiabilitatea), blocheaza ovulatia, impiedica nidatia si distrug permiabilitatea trompelor.
Minipill-urile contin numai progestogen, sunt prescrise in general in alaptare sau la femei fumatoare de peste 35 ani.
Variantele injectabile (de pilda Depo-Provera) se injecteaza o data la fiecare 12 saptamani, si contin doar progestogen.
Steriletele sunt implanturi in uter care contin numai progestogen, ce se emana timp de 5-7 ani (pot fi confectionate din aur, argint sau cupru). Acestea creeaza si intretin o infectie continua in uter, nu impiedica aparitia sarcinii si nidatia, dar totusi embrionul se desparte de endometru. De exemplu Mirena, Levosert sau Donasert, in general creeaza amenoree (disparitia menstruatiei), retentie de apa (plus 5-6 kg), depresie si sani fibrochistici. Sunt insa variante foarte comode, unde timp 5 ani nu mai trebuie facut nimic.
Implanturile – (de ex. Norplant) se aplica sub piele si sustin un efect cu absorbtie treptata pe mai multi ani.
Inelele contraceptive, de ex. Nuvaring, sunt confectionate din silicon si le poti aplica singura, intravaginal. Inelele contraceptive emana continuu estrogen si progesteron sintetic, se schimba odata la 30 zile, si sunt promovate datorita continutul hormonal mult mai redus, ceea ce este insa doar un truc de marketing, fiinca prin vagin absorbtia este mult mai buna! (50-70% fata de variantele orale cu 10-20%)
Problema generala a tuturor anticonceptionalelor de mai sus este ca suspenda activitatea ciclica naturala, majoritatea imitand o falsa impresie de ciclu prin sangerari similare cu cel menstrual. Insa din pacate in tot acest timp comunicarea organismului pe axa hormonala hipofiza-hipotalamus – ovare poate suferi daune iremediabile. (Nici o firma producatoare de anticonceptionale nu-ti promite ca ciclurile vor reveni la normal dupa ce ai intrerupt tratamentul.)
Din punctul de vedere al sanatatii hormonale nu exista anticonceptionale hormonale acceptabile. Singurele vriante nepericulose pentru sanatate sunt anticonceptia naturala sau metodele de bariera (precum condomul).
2.3 FIV (fertilizare in Vitro)
2.4 Alte tratamente hormonale (tratamentul endometriozei, tratamente de tiroida, tratamente cu corticosteroizi)
3. STRES
Stresul este cel mai important factor dintre toate motivele dezechilibrelor hormonale. Stresul are nenumerate forme (psihice, fizice, chimice, biologice) si oricare dintre acestea modifica functia suprarenala si hipofizara, in general prin scaderea productiei de hormoni ovarieni, blocand ovulatia si tiroida.
Citeste mai multe despre STRES
3. Stresul
Capacitatea noastra de a face fata la stres este baza sanatatii si a vietii. In situatii de stres, cheia supravietuirii noastre este un hormon adrenal: cortizolul (principalul hormon de stres).
Ce face cortizolul pentru noi in stres?
A D A P T A R E A ! Regleaza:
- tensiunea arteriala si functiile cardiovasculare (nutrienti si oxigen)
- insulina si glucoza (energia pentru celule)
- functiile imune (raspunsul organismului la infectii)
- metabolismul (arderile)
In situatii de stres cortizolul produs excesiv mobilizeaza rezervele organismului (organismul consuma mai multa energie in stres).
Daca stresul devine cronic se poate ajunge foarte usor la dereglarea suprarenalelor (de pilda 2-3 sarcini apropiate sau o sarcina si ingrijirea unui copil peste varsta de 35 ani). Insa dereglarea suprarenala are mai multe etape:
- 1. Alarma. Cortizol in exces (alaturi de alti hormoni suprarenali). In etapa aceasta ne simtim solicitati.
- 2. Rezistenta. Pastram ridicat nivelul de cortizol, alaturi de alti hormoni adrenali. Ne simtim solicitati si agitati.
- 3. Epuizarea. De la nivelul excesiv de cortizol secretat, se ajunge la unul extrem de scazut. Se instaleaza o epuizare suprarenala, toleranta scazuta la stres, epuizarea progresiva a fizicului si psihicului, diferite boli.
Cortizol: hormonul ALFA
Cortizolul, atunci cand e nevoie, primeste unda verde in defavoarea altor hormoni sexuali. Nivelurile scazute de pregnelonona numit „furt de pregnelonona” sunt asociate cu deficitul de atentie, anxietate, depresie usoara, senzatie de minte incetosata, depresie cronica si fobie sociala. Dupa o durata lunga de exces de cortizol, de obicei intampinam o situatie de pregnelonona scazuta.
„A-da” este cuvantul potrivit in acea perioada, cauzeaza afazie amnezica: dificultati in a gasi… ce anume cauti?
Variatiile cortizolului provoaca un efect domino
Indiferent daca suntem in faza de Rezistenta sau Epuizare, schimbarile de cortizol provoaca o complexa schimbare hormonala:
- cortizolul ridicat sau instabil pe parcursul zilei, mai ales in perioada serii, reduce capacitatea de odihna a organismului, provoaca dificultati la adormire si se manifesta prin oboseala
- cortizolul ridicat mobilizeaza un nivel ridicat de insulina in sange, care poate duce la rezistenta de insulina (anticamera diabetului), glicemie instabila, hipoglicemie si provoaca o productie marita de hormoni androgeni, cauza principala a ciclurilor anovulatorii, infertilitatatii, pilozitatii, acneei, caderii parului, sindromului ovarelor polichistice
- datorita cortizolului ridicat se produc mai putini hormoni sexuali (estrogen, progesteron, testosteron, DHEA) provocand oboseala, scaderea interesului sexual, aspect imbatranit, riduri, probleme articulare, etc
- nivelul ridicat de cortizol produce mai putini hormoni tiroidieni, mascand simptome ale hipotiroidismului: oboseala, letargie, depresie, digestie deranjata, metabolism incetinit, surplus de greutate, chiar daca analizele inca sunt in limite normale.
- in situatii de stres sustinut, pentru a avea cortizol tot timpul, acesta fura din pregnelonona si progesteronul disponibili (sunt prehormonii lui) si in plus blocheaza activitatea acestora, situatie ce duce la lipsa de interes pentru micile bucurii sau socializare (deficienta de substante neurichimice necesare starii de fericire), probleme de memorie, sindrom premenstrual, dureri musculare sau articulare, reducerea mobilitatii sau dominanta estrogenica, insemnand un potential crescut de proliferare excesiva: hiperplazie endometriala, menstruatie abundenta, aparitia tumorilor benigne sau maligne
- cortizolul permanent ridicat poate provoca rezistenta la nivelul de organelor (ovare, tiroida si pancreas), perturba nivelul energetic si suspenda reproductia
- in faza de epuizare, cand ramanem fara cortizol, stresul este aproape intolerabil, si chiar poate sa ucida!
Care sunt cele mai daunatore forme de stres?
Stresul psihic:
- conflicte interne, negativism
- teama, spaima, grija, vinovatie
- lipsa de incredere in sine
- maximalism, perfectionism
- ura, agresivitate, gelozie, invidie
- probleme de cuplu, la munca, de familie
- credite, nesiguranta financiara si sociala, lipsa de scopuri
- pierdere, doliu
Stil de viata, stres fizic/biologic:
- nopti pierdute, graba, agitatie
- prea multe ore de munca
- tutun, alcool, cafea, energizante
- probleme de dieta-alimentatie
- sedentarism, obezitate
- cure de slabit exagerate
- efort fizic mare (sport de performanta)
- monotonie, lipsa de stimuli,
- parazitoze, alergii, infectii.
Situatii marginale
- accident, sangerare, durere, interventie/operatie medicala, lipsa de oxigen
- infectii, alergii, inflamatii, intolerante alimentare
- probleme metabolice, oscilarea glucozei in sange, probleme digestive
- dezechilibru hormonal
- lipsa de nutrienti
- pierdere de saruri si/sau apa
- boli cronice
Mediu
- chimicalele din solutii de casa si cosmetice
- aditivi alimentari
- toxicitatea din ape si aer
- medicatie cu efecte secundare
- soc termic (prea cald-rece)
- radiatii, electrosmog
Daca vrei sa-ti testezi nivelul de stres, starea cortizolului sau vrei mai multe detalii pentru re-echilibrare, citeste si Scala de stres Holmes si Rahe, Deficit de cortizol, Exces de cortizol, Ghid pentru echilibru hormonal FEMININ.
4. DIETA
- 4.1. malnutritie, lipsa de vitamine, minerale, grasimi sanatoase, enzime
- 4.2. obezitate
- 4.3. consum exagerat de zahar, carbohidrati simpli
- 4.4. grasimi trans
- 4.5. alimente rafinate sau ultraprocesate
- 4.6. cure exagerate de slabire
- 4.7. alimente inadecvate tipologiei
- 4.8. obiceiuri gresite de alimentatie
Citeste mai multe despre DIETA
4. DIETA
- malnutritie, lipsa de vitamine, minerale, grasimi sanatoase sau enzime (la un aport scazut de nutrienti corpul nu produce hormoni necesari pentru echilibru, ovulatie si fertilitate)
- obezitate (tesutul adipos este un depozit ideal pentru xenoestrogeni si alte toxine, este capabil sa si produca estrogen, iar greutatea corporala crescuta poate fi atat cauza cat si efectul dereglarilor hormonale, mai ales in deficit de tiroida si dominanta estrogenica – combinatie adesea intalnita)
- consum exagerat de zahar, faina alba, miere, curmale, fructe dulci si alti carbohidrati simpli (pot declansa alergii, probleme autoimune si productie crescuta de hormoni androgeni, sustin procesele oxidative din oganism si imbatranirea, scad nivelul nutrientilor esentiali pentru buna functionare a sistemului hormonal)
- grasimi trans: margarina, uleiuri hidrogenate, etc. (inlocuiesc grasimile sanatoase saturate din corp si blocheaza absorbtia de substante nutritive, eliminarea rezidurilor si functia imunitara)
- alimente rafinate sau ultraprocesate, aditivi alimentari (pot declansa indigestii, alergii, probleme autoimune, dezechilibre hormonale)
- cure exagerate de slabire (ofera un aport insuficient de nutrienti si energie pentru o productie hormonala echilibrata, si in plus, declanseaza un stres si nevoia de acumulare si mentinerea rezervelor in organism – efect tocmai invers fata de cel dorit)
- alimente inadecvate tipologiei (unele organisme au nevoie de mai multa „hrana si sustinere”, altele de mai multa „detoxifiere” [slab inalt – scund, rotund]; de aceea fa-ti testul pentru a afla tipologia ta ayurvedica aici: https://bucatarieindiana.wordpress.com/un-pic-de-ayurveda/test-pentru-analiza-tipologiei-ayurvedice/);
- obiceiuri de alimentatie gresite (vezi Obiceiuri corecte de alimentatie)