Endometrioza – partea a 2-a – Cauze si Tratament
Endometrioza este o stare dependenta de estrogen. In tratamentul natural pentru endometrioza reducem dominanta estrogenica, fiindca estrogenul neechilibrat stimuleaza cresterea anormala a tesuturilor endometriale in afara cavitatii uterului.
In combaterea efectului proliferativ al estrogenului, este important sa ne activam in paralel cu progesteron. Tratamentul trebuie sa contina progesteron natural, bioidentic, ideal cu absorbtie cutanata (cea mai eficienta cale de administrare, cu 80% grad de absorbtie).
Terapia anti-inflamatorie si enzimatica
Terapia antiinflamatorie va fi adresata infectiilor si inflamatiilor create de tesuturi endometriale, in timp ce terapia enzimatica are mai multe tinte:
- Sustinem si restabilim in corp o activitate fibrinolitica normala (descompunerea, digerarea fibrinei), fibrina fiind proteina care leaga tesuturile endometriale.
- Una din functiile cele mai importante ale enzimelor metabolice are loc in sange: bacteriile, ciupercile si parazitii sunt compusi din proteine. Enzimele din sange, enzimele proteolitice (proteaza in principal) contribuie la descompunerea intrusilor pe baza de proteina si curata sangele in mod eficient.
- Ca si agenti purificatori ai sangelui, aceste enzime combat inflamatiile cronice, care daca nu sunt rezolvate pot provoca orice tip de boala autoimuna, de la boli cardiovasculare pana la cancer. Enzimele metabolice sunt in stransa legatura cu buna functionare a sistemului circulator, limfatic, cardiac, neurologic, endocrin, renal, hepatic si reproducator si deasemenea mentin sanatatea pielii, a oaselor, articulatiilor, a muschilor si a altor tesuturi.
- Enzimele sistemice se comporta ca niste veritabili agenti terapeutici, stimuland potentialul terapeutic innascut al organismului. Ele refac celulele uzate, inlatura materialul nefolositor, elimina colesterolul nesanatos din sange, produc hormoni, mentin homeostazia si alimenteaza cu substante nutritive neurotransmitatorii raspunzatori de memoria si starile noastre afective.
Reducerea estrogenului
Pentru reducerea dominantei estrogenice, trebuie sa avem in vedere anumiti factori importanti.
Xenoestrogenii sunt molecule sintetice care imita estrogenul, modulatori hormonali care au o afinitate mult mai mare de a se activa in organism fata de variantele naturale. Acest lucru ii face mult mai periculosi pentru organismul uman decat propriul estrogen produs (efecte de 30-100 ori mai mari). Reducerea acestora este o parte esentiala a tratamentului. Paralel cu tratamentul, se elimina tot ce contine xenoestrogen (cosmetice, alimente, detergenti), iar in procesul de eliminare ne sunt utile Indole-3-Carbinol sau Fibrovera (produse special dezvoltate pentru sanatatea genitala si mamara).
Vitamina D ajuta la reducerea inflamatiilor si a durerilor. Vitamina D este printre altele un hormon si este importanta in mentinerea nivelurilor sanatoase de hormoni sexuali, dar care totodata imbunatateste starea psihica si este esentiala pentru inmultirea sanatoasa a celulelor.
MSM este o molecula de sulf, materialul principal din membrana celulelor, care, din pacate, se gaseste din ce in ce mai rar in alimentatie, si care are un rol semnificativ in reducerea durerilor si pastrarea integritatii celulelor. MSM previne sau reduce
riscul de formare a aderentelor.
Indole-3-Carbinol este un extras din brocoli sau diverse crucifere care actionează ca un catalizator in prelucrarea estrogenului, moduleaza metabolismul estrogenilor, stimuleaza reducerea excesului de hormoni si alte substante toxice.
Un gand: Sarcina ca vindecare naturala?
Mama Natura vindeca cel mai bine endometrioza prin sarcina. Este o posibilitate fericita pentru femeile care pot si vor sa ramana gravide. Asumarea unui copil insa nu este posibila sau dorita de toate femeile, motiv pentru care nu putem mentiona sarcina ca un
tratament standard. In plus, exista posibilitatea ca endometrioza sa reapara chiar si dupa sarcina, daca intre timp nu s-au diminuat cauzele.
Exista nenumarate cazuri de vindecari naturale, cand endometrioza a disparut in timpul sarcinii, dar apoi a reaparut. In sarcina corpul produce aproximativ 400 mg progesteron pe zi, iar dupa nastere, in lipsa ovulatiei, productia scade la aproape 0 mg.
BINE DE STIUT! In mod normal, in timpul ciclurilor ovulatorii, femeile produc in medie 20 mg progesteron intre ziua 14 si 27 a ciclului.
Daca ti-a fost utila informatia de mai sus, citeste si Endometrioza – partea 1 – Simptome.
Iar daca ai Endometrioza, te simti coplesita de aceasta problema si ai nevoie de ajutor, hai sa vorbim! Programeaza-te la o sedinta de consiliere offline sau online si hai sa gasim solutia cea mai potrivita pentru nevoia organismului tau.