Hormonii sintetici

hormonii sintetici - life balance - emese magdasHormonii sintetici reprezinta unul dintre principalele motive ale dezechilibrelor hormonale feminine din zilele noastre. Problemele de instabilitate emotionala, concentrare, insomnii, libido scazut, greutate in exces, problemele de fertilitate sau genitale, endometrioza, toate au radacini comune, de dezechilibre hormonale.

Principalele surse de hormoni sintetici in zilele noastre sunt:

  • cosmetice si detergenti obisnuiti din comert
  • alimente crescute in agricultura clasica
  • toxine din mediu, aer, apa potabila
  • alimentele obtinute cu hormoni de crestere (carne, oua, lactate, legume, fructe)
  • obiecte plastice, ambalaje si alte produse obtinute din, sau tratate cu petrol
  • tratamente hormonale

Terapia de substitutie hormonala la menopauza

Cu toate ca mai bine de 50 ani cunoastem riscurile hormonilor sintetici, in recomandarile medicale (la noi) pentru substitutie hormonala, pentru menopauza si nu numai, sunt prezenti foarte rar hormonii naturali.

Terapia de substitutie hormonala presupune cresterea artificiala a nivelului de hormoni (acolo unde producerea acestora pe cale naturala este deficitara in organism) cu scopul de a preveni sau de a trata anumite afectiuni medicale, ca de exemplu simptomele de menopauza precum osteoporoza, uscaciune vaginala, etc.

Hormonii folositi la noi sunt de provenienta sintetica, ceea ce inseamna ca structura lor moleculara a fost creata sa fie diferita de cea umana (altfel companiile farmaceutice n-ar putea patenta produsul lor), insa au actiune „aparent” similara cu hormonii naturali odata ce sunt introdusi in corp.

Ca si compozitie, unele variante de terapii contin doar forme sintetice de estrogen, de progesteron sau o combinate dintre cele 2. Initial, cu 20-30 ani in urma (in Romania chiar si astazi) a fost recomandat doar estrogenul (fiind principalul hormon feminin). Dar fiindca orice forma de estrogen ce nu este echilibrat de progesteron accelereaza proliferarea (creste riscul de tromboze, tumori, edeme, etc.), a fost adaugat in cele din urma si progesteronul. Iar in ultima vreme, deoarece traim „epoca excesului de estrogen”, din ce-in-ce mai des sunt aplicate progestinurile (nume generic dat formelor sintetice de progesteron).

Ca si metode de aplicare, terapia menopauzei cu hormoni este disponibila sub mai multe forme: pilule, plasturi, spray, creme si geluri vaginale, inel vaginal – hormonii sunt introdusi in organism intr-un mod similar cu folosirea contraceptiei hormonale (nu presupun interventii medicale dureroase). Cea mai frecventa este prescrierea pilulelor cu hormoni.

3 aspecte importante:

1. primul hormon a carui nivel scade in prima faza in organismul feminin este progesteronul (in terapii nu estrogenul ar trebui completat initial, vezi Dominanta estrogenica)

2. formele sintetice de hormoni au actiuni similare cu cele naturale, dar cu efecte secundare (un medic informat recomanda doar formele naturale)

3. metoda de aplicatie cea mai frecventa, pilula, este cea mai proasta alegere, fiindca are o absoptie scazuta si oboseste ficatul (o problema de baza in dezechilibrele hormonale)

Un tratament de inlocuire hormonala (HRT), precum si anticonceptionalele, pot sa aiba un efect estrogenic de 20-30 de ori mai puternic decat propriul estradiol. Formele sintetice de progesteron nu echilibreaza suficient efectul proliferativ al estrogenului (nu protejeaza eficient impotriva problemelor cardiovasculare, tumorilor si osteoporozei) si (in functie de provenienta) pot avea efecte secundare precum pilozitate, caderea parului, edeme, probleme la rinichi si la ficat, risc crescut de tromboze.

Cel mai impotant este sa identificam daca o femeie realmente are nevoie de substitutie sau poate fi echilibrata prin nutraceutice si stil de viata (vezi la Dezechilibre Hormonale FEMININE). Iar cand este nevoie de hormoni, esential ca acestia sa fie hormoni naturali, bio-identici.

Anticonceptionale pe baza de hormoni

In mod similar cu terapia de substitutie hormonala in menopauza, anticonceptionalele hormonale contin hormoni sintetici. Dincolo de efectele mai sus mentionate, fiecare produs in parte are propriile riscuri comunicate pe prospect.

Primele variante de anticonceptionale contineau numai estrogen si au fost retrase de pe piata dupa 3 ani, fiindca provocau tromboze si embolii pulmonare, de-a dreptul mortale! Aceasta greseala a intrat in istorie sub numele de „catastrofa DES”.

Anticonceptionale combinate – contin estrogen sintetic si progesteron sintetic. Ca si efect: subtiaza endometrul, modifica mucoasa cervicala (permiabilitatea), blocheaza ovulatia, impiedica nidatia si distrug permiabilitatea trompelor.

Minipill-urile contin numai progestogen, sunt prescrise in general in alaptare sau la femei fumatoare de peste 35 ani.

Variantele injectabile (de pilda Depo-Provera) se injecteaza o data la fiecare 12 saptamani, si contin doar progestogen.

Steriletele sunt implanturi in uter care contin numai progestogen, ce se emana timp de 5-7 ani (pot fi confectionate din aur, argint sau cupru). Acestea creeaza si intretin o infectie continua in uter, nu impiedica aparitia sarcinii si nidatia, dar totusi embrionul se desparte de endometru. De exemplu Mirena, Levosert sau Donasert, in general creeaza amenoree (disparitia menstruatiei), retentie de apa (plus 5-6 kg), depresie si sani fibrochistici. Sunt insa variante foarte comode, unde timp 5 ani nu mai trebuie facut nimic.

Implanturile – (de ex. Norplant) se aplica sub piele si sustin un efect cu absorbtie treptata pe mai multi ani.

Inelele contraceptive, de ex. Nuvaring, sunt confectionate din silicon si le poti aplica singura, intravaginal. Inelele contraceptive emana continuu estrogen si progesteron sintetic, se schimba odata la 30 zile, si sunt promovate datorita continutul hormonal mult mai redus, ceea ce este insa doar un truc de marketing, fiinca prin vagin absorbtia este mult mai buna! (50-70% fata de variantele orale cu 10-20%)

Problema generala a tuturor anticonceptionalelor de mai sus este ca suspenda activitatea ciclica naturala, majoritatea imitand o falsa impresie de ciclu prin sangerari similare cu cel menstrual. Insa din pacate in tot acest timp comunicarea organismului pe axa hormonala hipofiza-hipotalamus – ovare poate suferi daune iremediabile. (Nici o firma producatoare de anticonceptionale nu-ti promite ca ciclurile vor reveni la normal dupa ce ai intrerupt tratamentul.)

Din punctul de vedere al sanatatii hormonale nu exista anticonceptionale hormonale acceptabile. Singurele vriante nepericulose pentru sanatate sunt anticonceptia naturala sau metodele de bariera (precum condomul).

FIV (fertiziliare in Vitro)

Alte tratamente hormonale (endometrioza, tiroida, corticosteroizi)

Vezi articolul complet despre Motivele dezechilibrelor hormonale.

Daca te-ai saturat sa iti tot doresti sa schimbi stilul de viata dar nu stii cum, daca ai dubii in ceea ce priveste alimentatia dar totusi nu stii ce ai putea sa consumi in functie de organismul tau, daca vrei sa treci la un stil de viata echilibrat, atat alimentar cat si emotional, sau daca te confrunti cu probleme hormonale de orice fel, hai sa vorbim!

Scrie-mi, suna-ma, intreaba-ma si te ajut sa ajungi la cea mai frumoasa si productiva versiune a fiintei tale!

Te astept cu drag si pentru ca informatiile utile sa ajunga la cat mai multe femei care poate au nevoie de ajutor, distribuie articolul pe Facebook cu prietenele tale! Nu stii niciodata cine are nevoie de indrumare.

CONSILIERE ONLINE

Emese MAGDAS
Programeaza-te la o sedinta de consiliere in Echilibru Hormonal sau Sanatate Intima cu Emese Magdas

EVENIMENTE

Calendar

Vezi care sunt urmatoarele evenimente LIFE-BALANCE
Echilibru Feminin