Ciclicitatea

Extras din manualul Echilibru Hormonal Feminin

Fiecare ciclu lunar este o sansa pentru o noua viata de om.

Ciclurile sunt bifazice: in prima parte se pregatesc conditiile necesare pentru conceptie, pentru ovulatie; iar in a doua se sustin conditiile dezvoltarii sarcinii. Spre finalul ciclului, daca nu s-a prins nici o sarcina, se rupe endometrul si o data cu asta se distruge temporar leaganul vietii, endometrul (mucoasa uterina) si apare menstruatia.

Ciclicitatea este povestea feminina normala in perioada reproductiva. Fiecare zi a ciclului are un tablou hormonal diferit. Ciclurile au doi „conducatori” (potrivit celor 2 faze): mai intai estrogenul si apoi progesteronul, ambii hormoni esentiali pentru echilibrul feminin.

Ciclul menstrual reprezinta o serie de transformari prin care trece corpul femeii – scopul fiind perpetuarea speciei – în care ovulatia si menstruatia sunt puncte importante de reper. Un ciclu poate dura intre 21 si 35 de zile si are 3 faze distincte.

Fazele ciclului menstrual si nivelurile hormonale aferente

Momentul cheie al ciclului menstrual este ovulatia, care il imparte in doua etape: faza de dinainte (foliculara) si cea de dupa (luteala) ovulatie (la care se adauga ovulatia). Maturizarea ovocitului si ovulatia sunt bazele echilibrului si ciclului hormonal feminin.

Luam ca exemplu un ciclu menstrual ideal de 28 zile, in care ovulatia se petrece in ziua a 14-a, precum in imaginea de mai sus:

 

1. Faza foliculara – de la menstruatie pana la ovulatie:

•                ziua 1-5: menstruatie, niveluri hormonale scazute

•                ziua 5-12: creste FSH-ul → ovarele produc estrogen (reconstructia mucoasei uterine, maturizarea foliculilor, selectia unui folicul dominant)

•                ziua 12-14: creste LH-ul, cu varful de productie cu 36-24 ore inainte de ovulatie

Durata fazei foliculare la un ciclu sanatos NU este neaparat fixa (de 14 zile), ci poate fi mai scurta sau mai lunga cu cateva zile

In perioada foliculara in ovare se mai produc hormoni DHEA si testosteron, hormoni responsabili la femei pentru tonus, vivacitate, energie, „tinerete”, libidou.

 

2. Ovulatia:

Se petrece in ziua 14 la un ciclu de 28 zile. Apar schimbari hormonale in doar cateva ore: productia de estrogen (inclusiv FSH, LH, DHEA si testosteron) scade brusc si mai incolo apare incet progesteronul din corpul galben.

Ovulation

3. Faza luteala – de la ovulatie pana la menstruatie:

•                ziua 14-26: dupa ovulatie, in foliculul ramas in urma apar insule de corp galben care produc progesteron

•                ziua 26-28: in ultimele 2 zile sau ore inainte de menstruatie se incetineste productia de progesteron, ceea ce atrage distrugerea si evacuarea stratului superficial al mucoasei uterine si apare menstruatia

Faza luteala sanatoasa are o durata fixa: NU poate fi mai scurta de 14 zile. (Exceptie prezinta doar o forma de insuficienta luteala, in care productia progesteronului se opreste mai devreme.

 

Dupa ovulatie productia ovariana de estrogen, DHEA si testosteron sunt infranate. Daca foliculul nu s-a spart si nu a existat ovulatie, acesti hormoni vor fi produsi incontinuare, impreuna cu LH (care va incerca sa sparga foliculul incontinuare). Nu se produce insa nimic progesteron, practic vorbind nu exista faza luteala. Fara ovulatie si progesteron din pacate femeia devine infertila pe durata ciclului aferent si efectul proliferativ al estrogenului nu va fi contrabalansat. Menstruatia insa, de cele mai multe ori apare si in cicluri anovulatorii, iar daca nu am urmarit atent semnele ovulatiei nu stim daca aceasta s-a produs sau nu.

Rolul principal al hormonilor in ciclul menstrual:

FSH (hormon foliculo-stimulant) – transmite ovarelor mesajul de a produce estrogen, creste si maturizeaza foliculi, regleaza functionarea ovarelor;

LH (hormon luteinizant) – responsabil pentru aparitia progesteronului, prin efectul lui de spargere a folicului dominant, regleaza functionarea ovarelor;

Estrogen (E2 estradiol) – stimuleaza cresterea si maturarea foliculilor ovarieni (in particular maturarea foliculului dominant si a ovocitului continut de acesta), reconstruieste endometrul, asigura lubrifierea mucoaselor tubilor uterini si a colului uterin pentru a ajuta avansarea spermatozoizilor;

Progesteron (P4) – maturizeaza si sustine endometrul si procesele necesare pentru mentinerea sarcinii, contrabalanseaza efectul estrogenului;

DHEA si testosteron – hormoni masculini, sustin apetitul sexual, atractia pentru sexul opus, cresc vitalitatea, vivacitatea, libidoul, tonusul fizic si psihic in general.

Controlul hormonal in ciclicitate

Ciclicitatea, precum toate procesele organismului, este controlata de sistemul hormonal (neuro-endocrin), care seamana, la prima vedere, cu organizatiile mari:

Comandantul principal: hipotalamus → prin hormoni lui produsi: GnRH (gonadotrophin releasing hormone) da directivele la hipofiza;

Conducerea: hipofiza (glanda pituitara) → la randul sau produce hormoni cu mesaje la ovare: FSH (hormon foliculo-stimulant: maturizarea foliculilor) si LH (hormon luteinizant: spargerea folicului / stimularea ovulatiei / dezvoltarea corpului galben), iar hipofiza colaboreaza cu experti precum: glanda pineala;

Managementul: gonadele (ovarele) → prin hormonii lor, principalii fiind estrogenul si progesteronul, cer colaborarea intregului organism;

Angajatii: celulele (muschii, organele, oasele, …) indeplinesc mesajul transmis de hormoni;

Feedback: Hipotalamusul, comandantul principal, in functie de nivelul hormonilor ovarieni, de situatiile intra-organizationale (celule) si de mersul „pietei” (nutrienti, stress, vreme, etc.) va conduce mai departe compania pentru o functionare optima (homeostazie).

 

Lungimea ciclului menstrual

Ciclul menstrual este perioada dintre doua menstruatii, calculate din primele zile de sange rosu. Lungimea medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, dar poate dura de la 21 pana la 35 de zile – considerata normala daca si inainte a fost la fel.

Adolescentele si femeile dupa varsta de 40 de ani pot sa aiba lungimea ciclurilor menstruale neregulata, datorita schimbarilor hormonale.

Lungimea fazei foliculare (de la menstruatie pana la ovulatie) poate fi conditionata de mai multi factori. Insa lungimea fazei luteale este intotdeauna de 14 zile la un ciclu menstrual sanatos (din ziua ovulatiei pana la prima zi de menstruatie)

Odata cu utilizarea larga a anticonceptionalelor (3 saptamani pilule +1 saptamana pauza) a aparut presupunerea, falsa, ca numai ciclul de 28 zile ar fi normal.

Schimbarea ciclului menstrual, cu scurtarea si chiar injumatatirea lui de-a lungul anilor, este un semn aproape 100% sigur al unei dominante estrogenice puternice.

Endometrul

Endometrul, mucoasa interna a uterului, este unul dintre tesuturile cele mai sensibile la estrogen. In fiecare luna imediat dupa menstruatie este omogen, de grosime 1-4 mm. Pe masura cresterii concentratiei de estrogeni, endometrul prolifereaza intr-o structura in triplu strat, de grosime 7-10 mm. Dupa ovulatie, grosimea endometrului creste din nou, ajungand la 8-16 mm inaintea menstruatiei, pregatind astfel uterul pentru nidarea (fixarea) unui ovul fecundat. Cand ovulul nu este fecundat si sarcina nu se produce, mucoasa uterina este distrusa. Acest fapt genereaza sangerarea numita menstruatie, prezenta din adolescenta pana la menopauza (mai putin in sarcina).

Datorita xeno-estrogenilor, sau atunci cand avem mai multe cicluri anovulatorii pe rand, e posibil ca endometrul sa nu se opreasca din proliferare. Poate ajunge la grosimi anormale, rezultand ceea ce se numeste hiperplazie endometriala. Sunt cazuri in care ajunge si la 50mm si, mai devreme sau mai tarziu, se va rupe cu simptome extreme: menoragie (menstruatie abundenta), cheaguri, dureri, crampe, anemie.

Rezerva ovariana

Inainte de nastere, de la saptamana a 8-a intrauterina, numarul foliculilor este in continuu schimbare de la 600 de mii la 10 milioane. La nastere avem intre 500 de mii si un milion, iar pana la pubertate ne raman 2-400 de mii. Aproximativ 4-500 foliculi ajung la maturitate, fiindca mai mult de 4-500 cicluri nu avem in viata fertila.

Numarul lor de la pubertate este fix, apoi scade continuu pana se epuizeaza. Ovocitul matur este cea mai mare si mai longeviva celula (traieste de la varsta embrionala pana la menopauza).

Rezerva ovariana este zestrea femeilor. Daca rezerva de foliculi se distruge sau se deteriorizeaza si nu poate sa sparga, atrage infertilitate si/sau menopauza. Din nefericire, xeno-estrogenii care ajung in organismul mamei pot deteriora rezerva ovariana semnificativ si irevocabil inca din varsta intrauterina.

Maturizarea foliculilor

Chiar daca menstruatia nu s-a incheiat inca, maturizarea foliculilor in ovare deja incepe. In fiecare ciclu mai multi foliculi incep maturizarea, dar numai un singur folicul ajunge la maturitate. (In cazuri rare, 1:100 ajung la maturitate mai multi foliculi deodata.) Selectia folicului dominant se petrece pe la ziua 7/5 inainte de ovulatie si din acel moment numai foliculul selectat se dezvolta mai departe. Marimea foliculului matur este 1,5-2 cm si acesta ajunge sa preseze peretele ovarului.

 

Ovulatia (spargerea folicului matur)

Ovulation

Ovulatia se petrece aproximativ la mijlocul ciclului, atunci cand endometrul este reconstruit de estrogen, dupa varful de LH de 36-24 de ore. Foliculul matur se sparge si ovocitul se arunca (se oua) in afara ovarului. In aceste zile ajunge fertilitatea, precum si dorinta sexuala, la varf. Spargerea nu este insotita de semne deosebite, poate cel mult o eventuala „senzatie” abdominala (ca si cum te-ai fi ciupit cu clestisorul de sprancene). Cavitatea folicului va sangera, motiv pentru care e posibil ca mucoasa cervicala sa devina usor maronie sau sa apara 1-2 picaturi de sange maroniu (in popor se spune ca femeia a fost „insemnata”). Ovocitul ajunge in trompa uterina si incepe calatoria lui spre uter. Fecundarea (conceptia), daca se petrece, are loc inca din zona ovarului.

 

Ovulatia este evenimentul central al ciclului menstrual, sanatatea si fertilitatea feminina depinzand de ea.

Din nefericire, nenumarate situatii de viata, aparent banale, pot suspenda ovulatia. (Despre aceste motive si despre consecintele anovulatiei poti afla detalii in articolul „Anovulatia”.)

 

Corpul galben

Corpul galben este o formatiune hormonala temporara care apare dupa fiecare ovulatie si care se dezvolta din foliculul ramas in urma. Numele vine de la culoarea lui. Produce progesteron in cantitati suficiente si cu durata necesara daca foliculul a fost sanatos: timp de 2 saptamani produce in medie 20 mg/zi. Mai intai produce 2-3 mg apoi, peste o saptamana, ajunge la varful productiei cu 30-40 mg, apoi cantitatea produsa scade continuu. La varful productiei de progesteron, in ziua a 7-a dupa ovulatie, nivelul acestuia trebuie sa ajunga de cel putin 200 de ori mai mare decat al estrogenului prezent in acel moment. Datorita progesteronului, mucoasa uterina deja reconstruita incepe o transformare calitativa, pregatind terenul pentru nidatie (fixarea embrionului) in caz de fecundare prealabila. Soarta corpului galben depinde de existenta sarcinii sau lipsa acesteia.

Fara spargerea foliculului corpul galben nu apare, nici productia progesteronului nu se petrece, tot asa precum nu avem nici un ovocit ce ar putea fi fecundat.

 

Conceptia

Ovocitul eliberat din folicul si din ovar este viu numai 12-24 ore. In acest timp trebuie sa fie fecundat (din fericire spermatozoizii pot trai si 5 zile in femeie). Spermatozoizii ajung aproximativ intr-o ora in preajma ovocitului (in zona ovarului), parcurg un drum de 15 cm, iar ritmul cu care avanseaza reprezinta un efort mai mare decat cursa cailor de concurs. Calitatea mucoasei, mucoasa tip albus de ou (ce poate fi imbunatatita cu ulei de luminita noptii si cu unele expectorante) este un ajutor important pe acest drum in care aproximativ 200 de milioane de spermatoziozi ajung in vagin, 100 de mii in uter, numai 200 in aproprierea ovocitului si numai unul poate intra dincolo de membrana (dupa care este blocata posibilitatea de penetrare). Ovocitul fecundat nu este capabil de miscare proprie si incepe calatoria prin trompe uterine cu ajutorul curentului starnit de cili iar apoi, ajungand in uter, se adanceste in mucoasa maturata de progesteron. Acest drum se poate face in 8-9 zile, deci cele 14 zile ale fazei luteale dupa ovulatie sunt esentiale pentru asigurarea integritatii mucoasei uterine. Urmarirea ciclului si ovulatiei te poate clarifica asupra fazei tale luteala. Intre timp se petrec diviziuni repetate. In cazul conceptiei, ruperea endometrului si maturizarea foliculilor se blocheaza de catre progesteronul produs in cantitati tot mai mari. Dupa conceptie corpul galben ramane activ in continuare, iar pentru un interval de 8-12 saptamani trebuie sa fie capabil sa produca suficient progesteron pentru ca organismul sa poata tine sarcina. Aceasta perioada este una critica. Intre timp se dezvolta placenta care, treptat, intre saptamanile 8 si 12 preia productia hormonilor necesari: progesteron (in primul rand) si estrogen (o varianta cu efect estrogenic foarte slab – estriol). Progesteronul produs ajunge la 400 mg/zi (in faza luteala este in medie de 20 mg/zi), iar in cazuri de sarcina gemelara poate ajunge la 600mg/zi. Sarcina este singura perioada in care progesteronul preia conducerea organismului. Placenta produce niveluri de 20-30x mai mari decat in mod normal in ciclicitate.

 

Menstruatia

Daca fecundarea (conceptia) si nidarea (fixarea) nu se intampla in cateva zile dupa ovulatie, corpul galben incepe sa se atrofieze incepand cu ziua 24, iar productia progesteronului scade. Scaderea nivelul progesteronului in cateva zile declanseaza menstruatia, cu scopul de indepartare a endometrului deja inutil pentru permite initierea unui nou ciclu. Ruperera ciclica a mucoasei uterine insotita de sangerare dureaza de la pubertate pana la menopauza, dar menstruatia inseamna inclusiv purificare si reinnoire, nasterea noilor celule de sange in locul celor pierdute.

Prima zi de menstruatie cu sange rosu e considerata inceputul unui ciclu. Menstruatia dureaza in general 4-6 zile si in primele zile, in gen

eral, sangerarea este mai puternica. Sangele menstrual, care contine si bucati de mucoasa, nu se coaguleaza. O data cu terminarea menstruatiei si cu maturizarea noului folicul endometrul se reconstruieste.

Nevoia de calmante in timpul menstruatiei nu este normala, durerile fiind rezultatul unor contractii uterine mai intense decat cele sanatoase, iar motivatia lor fiind adesea hormonala sau emotionala.

Menstruatia este ca un termostat sensibil in viata feminina, care poate sa apara cu intarziere, sau mai devreme, din motive emotionale, hormonale sau fizice, iar cateodata poate sa dispara pentru cateva luni, dupa cum poti vedea in tabel:

 

Motivele care pot face ca sa apara menstruatia inainte de termen Motive pentru care menstruatia poate intarzia si/sau suspenda (un timp)
Emotii puternice de orice fel (inclusiv bucurie)

Contact sexual des (zilnic multiplu)
Contact sexual cu 1-2 zile inainte de menstruatie
Zdruncinaturi sustinute (calarit, kangoo, aerobic topait, carosabil distrus)
Constipatie sau diaree
Prea multe intinderi (gen intins rufe)
Consum mare de alcool

Front cald sau incalzire subita
Urcat pe munte pe vreme calda
Anumite medicamente (amfetamine)
Diete cu restricții semnificative, post
Mersul extrem cu bicicleta
Socurile emotionale
Plante care pot cauza si diaree (ulei de ricin)

Serviciul militar (dereglare sau disparitie)
Mutatul intr-o alta tara (sau in alt climat)
Modificari mari ale stilului de viata (divort, reorientare profesionala)
Stare de frica sustinuta
Extreme in obiceiurile de alimentatie
Trac si presiune (examene, concursuri sportive, etc.)
Efort fizic sau mental sustinut (extenuare si presiune in viata cotidiana)
Dieta saraca in nutrienti (anemie)

 

 

 

Echilibru Feminin
Verified by MonsterInsights