Conceptia

Extras din manual Echilibru Hormonal Feminin

Un ovocit eliberat din folicul si din ovar este viu numai 12-24 ore. In acest timp trebuie sa fie fecundat (din fericire spermatozoizii pot trai si 5 zile in femeie). Spermatozoizii ajung aproximativ intr-o ora in preajma ovocitului (in zona ovarului), parcurg un drum de 15 cm, iar ritmul cu care avanseaza reprezinta un efort mai mare decat cursa cailor de concurs. Calitatea mucoasei, mucoasa tip albus de ou (ce poate fi imbunatatita cu ulei de luminita noptii si cu unele expectorante) este un ajutor important pe acest drum in care aproximativ 200 de milioane de spermatoziozi ajung in vagin, 100 de mii in uter, numai 200 in aproprierea ovocitului si numai unul poate intra dincolo de membrana (dupa care este blocata posibilitatea de penetrare).

Ovocitul fecundat nu este capabil de miscare proprie si incepe calatoria prin trompe uterine cu ajutorul curentului starnit de cili iar apoi, ajungand in uter, se adanceste in mucoasa maturata de progesteron. Acest drum se poate face in 8-9 zile, deci cele 14 zile ale fazei luteale dupa ovulatie sunt esentiale pentru asigurarea integritatii mucoasei uterine.

Urmarirea ciclului si ovulatiei te poate clarifica asupra fazei tale luteala. Intre timp se petrec diviziuni repetate.

In cazul conceptiei, ruperea endometrului si maturizarea foliculilor se blocheaza de catre progesteronul produs in cantitati tot mai mari. Dupa conceptie corpul galben ramane activ in continuare, iar pentru un interval de 8-12 saptamani trebuie sa fie capabil sa produca suficient progesteron pentru ca organismul sa poata tine sarcina. Aceasta perioada este una critica. Intre timp se dezvolta placenta care, treptat, intre saptamanile 8 si 12 preia productia hormonilor necesari: progesteron (in primul rand) si estrogen (o varianta cu efect estrogenic foarte slab – estriol).

Progesteronul produs ajunge la 400 mg/zi (in faza luteala este in medie de 20 mg/zi), iar in cazuri de sarcina gemelara poate ajunge la 600mg/zi. Sarcina este singura perioada in care progesteronul preia conducerea organismului. Placenta produce niveluri de 20-30x mai mari decat in mod normal in ciclicitate.

 

Echilibru Feminin