Menopauza
Menopauza este o stare normala, naturala. Perimenopauza este perioada de pregatire horomnala inainte de menopauza, o perioada fertila in general intre 35-50 ani. Menopauza este defapt un moment, este data ultimului ciclu. Iar postmenopauza este perioada de dupa incetinirea ciclurilor o „liniste totala”, fara cicluri si fara simptomele perimenopauzei si menopauzei.
Estrogenul scade la aprox nivel de 30% fata de perioada de varf. Iar productia progesteronul de la ovare este 0, deci in menopauza cu siguranta suntem dominate de estrogen (dominanta estrogenica).
Simpotmele menopauzei
„Parca cineva se joaca cu termostatul” (data de variatii ale estrogenului), uscaciune vaginala; bufeuri; transpiratii, mai ales nocturne; fata si decolteu inbujorat. Dominanta estrogenica care vine cu riscul crescute la tumori, luare in greutate, insomnii, schimbari ale dispozitiei. Tiroida-Hipofunctionala de regula: piele uscata, probleme de memorie, gandire incetosata, luare in greutate. Toate simptomele vezi la teste.
Extras din manual Echilibru Hormonal
Menopauza este momentul in care nu se mai produce menstruatie (si nici ovulatie). Data menopauzei se poate stabili doar ulterior, dupa un an de lipsa de menstruatii. Ovarele intra in repaus. Perioada dupa menopauza (postmenopauza) este, in general, mult mai usoara decat cea de dinainte. Se linistesc simptomele perturbatoare cauzate de fluctuatiile de estrogen. Toti hormonii sexuali se mai produc, dar la un nivel foarte scazut in ovare, iar putin progesteron se mai produce si in suprarenale (ca si pana atunci, de altfel). Organismul feminin insa nu ramane niciodata fara estrogen!
Dupa menopauza – Postmenopauza
In postmenopauza se produce estrogenul tip estron (E1) in tesutul adipos. Este un estrogen slab, cu un efect proliferativ foarte scazut. Este foarte bine asa, fiindca in postmenopauza se produce doar un minimum de progestereon de către suprarenale, functionarea ovarelor fiind deja oprita. Insa trebuie calculat dimpreuna cu efectul proliferativ al xeno-estrogenilor acumulati in timp la nivelul tesutului adipos. Cazuistica mai mare de cancer (ovarian, mamar, de col uterin) nu este intamplatoare la varste mai inaintate. Un exemplu ce te poate pune pe ganduri: la biopsia cancerului de san (inclusiv la barbati), intotdeauna se gaseste dioxina, un xeno-estrogen puternic aflat in toate solutiile de curatat care contin clor.