Ovulatia
Ovulatia este evenimentul central al ciclului menstrual si baza sanatatii si fertilitatii feminine. Ovulatia sustine echilibrul feminin, promovand echilibrul intre estrogen si progesteron: cei doi hormoni sexuali ovarieni, hormoni pereche.
Ovulatia esta cea mai fascinanata si cea mai tumultoasa perioada din ciclul menstual, totodata si cea mai scurta faza. In mai putin de 2 zile se schimba complet tabloul hormonal feminin, lasand amprenta si pe starile noastre, emotionale si fizice.
Ce se petrece in perioada ovulatiei?
In zilele imediat premergatoare ale ovulatiei, fertilitatea si dorinta sexuala ajung la varf! Responsabili sunt estrogenul (si putini hormoni masculini), ce sunt in varf de crestere; ei ne sustin vitalitatea, increderea de sine, libidoul si nivelul energetic. In aceste

zile, unele femei simt dintrodata mai multi barbati atractivi in jurul lor.
Ulterior vine ovulatia propriu zisa (in general noaptea, ca si majoritatea misterelor feminine) care reprezinta maturizarea unui folicul si eliberarea ovocitului din folicul si din ovar. Foliculul matur se sparge si ovocitul se arunca in afara ovarului. La unele femei apare si o usoara febra.

Ovocitul eliberat din folicul si din ovar este viu maxim 24 ore. In acest timp acesta trebuie sa fie fecundat, daca se doreste o sarcina. (din fericire, spermatozoizii pot astepta ovarul timp pana la 5 zile, cat timp acestia raman viabili in interiorul aparatului reproducator feminin). Ulterior ovocitul (sau, dupa caz, ovocitul fecundat) incepe calatoria sa in trompa uterina.
Imediat dupa ovulatie apare productia de progesteron, infraneaza estrogenul si hormoni masculini (scade pofta de „joaca”) apare calmul si o usoara interiorizare, urmeaza o perioada linistita si productiva (daca totul decurge normal).
Ovulatia n-ar putea exista, daca principalul hormon sexual feminin, estrogenul nu ar fi reusit sa maturizeze un ovul, iar fara ovulatie nu ar exista progesteron, hormonul re-echilibrant al estrogenului, strict necesar pentru echilibru si fertilitate. [Vezi mai mult la Ciclu menstrual.]
Avem ovulatie la fiecare ciclu?
In perioada de fertilitate (intre pubertate si menopauza) ovulatia se intampla lunar, aproximativ in perioada de mijloc dintre doua menstruatii, in cazul unui organism echilibrat. Putem stabili ziua ovulatiei dupa lungimea ciclului menstrual. Ovulatia are loc exact cu 14 zile inainte de prima zi cu sange menstrual rosu!
Majoritatea femeilor sunt de parere ca atata timp cat exista lunar menstre regulate, totul este in perfecta ordine si ciclul menstrual decurge normal. In realitate nu se intampla insa asa! Ovulatia nu are semne atat de evidente precum menstruatia. Mai mult de jumatate dintre femei nu au ovulatie regulata!

Simptomele ovulatiei
Spargerea folicului matur nu este insotita de semne deosebite:
- Mucusul cervical devine ce-in-ce mai legat, ca un albus de ou.
- Senzatia de intepatura in zona abdominala inferioara, pe una din partile laterale, apare atunci cand se desprinde ovocitul din ovare. Putine femei simt si constientizeaza asta.
- 1-2 picaturi de sange maroniu (nu este obligatoriu).
- Tensionarea sanilor cu radiere laterala, catre zona coastelor.

Tensiunile din momentele de dinainte de menstruatie in anumite zone ale sanilor sau durerea intregului san anunta sanse mari ca ovulatianu s-a petrecut in acea luna. Daca ovulatia este insotita de o durere abdominala mai mare, aceasta anunta incapacitatea folicului de a se sparge sau faptul ca spargerea nu s-a petrecut tocmai usor.
Urmarirea ovulatiei pas-cu-pas este descrisa intr-un articol separat aici. Este una dintre cele mai importante „eforturi” constiente, pe care le poti face ca femeie pentru sanatatea ta, indiferent daca esti in project de bebe sau vrei sa eviti o sarcina.
Lipsa ovulatiei
Lipsa ovulatiei atrage dezechilibrul hormonal numit deficienta de progesteron adesea marcat prin simptomele sindromului premenstrual (migrene, retentie de apa, iritabilitate, crestere in greutate), somn sensibil, depresie, agitatie, chisturi ovariene sau mamare, sani durerosi, cicluri neregulate, pete maronii inainte de menstruatie, etc. Despre cauzele care pot suspenda ovulatia citeste in articolul despre Anovulatie.
Schimbarea ovulatiei cu varsta
Pubertatea (12-18 ani)
Pubertatea a fete incepe atunci cand hipotalamusul si hipofiza incep sa produca hormoni care”trezesc” ovarele. Menstruatia incepe cu 1-3 ani mai tarziu, cand productia estrogenului si progesteronului va capata ciclicitate. Ovulatia, menstruatia si ciclul devin regulate si calculabile doar cu 3-5 ani mai tarziu.
Tanarul adult (18-35 ani)
Majoritatea femeilor au ovulatii si cicluri regulate, lunare in perioada aceasta. Problemele, daca apar, adesea vin pe baza de stres, traume (examene, pierderi, despartiri), bioritm nerespectat (nopti albe) sau obiceiuri alimentare extreme (junk-food, bulimie, anorexie, obezitate), imprejurari ce pot suspenda ovulatia.
Perimenopauza (35-50 ani)
In perimenopauza in mod natural incepe sa scada activitatea ovariana si vor exista luni in care nu se produce ovulatia. Conform studiilor avem medie 8 ovulatii din cele 12 pe an. Din acest motiv apar tulburari hormonale (pana la 50 ani productia de estrogen scade in medie cu 50%, iar cea de progesteron in medie cu 75%).
Menopauza (45-55 ani)
In menopauza si dupa nu se mai produce deloc ovulatie (si nici menstruatie). Data menopauzei se poate stabili doar ulterior, dupa un an de lipsa a menstruatiilor. Toti hormonii sexuali continua sa se produca in ovare, dar la un nivel foarte scazut.
