Pubertatea

Schimbarea ovulatiei cu varsta – Pubertatea (12-16 ani)

extras din manual Echilibru Hormonal Feminin

In 1850 majoritatea femeilor experimentau pubertatea in jurul varstei de 17 ani. In ziua de azi se intampla la o varsta medie de 13 ani. La unele fetite se observa o crestere a sanilor de la 6 anisori, iar despre ciclu instalat, deseori auzim aparand inca de la varste de 8-11 ani.

Pubertatea incepe atunci cand hipotalamusul incepe sa produca hormoni GnRH care spun hipofizei sa produca hormoni gonadotropici (FSH si LH), hormoni care vor „trezi” ovarele. FSH-ul (foliculo-stimulant) va stimula productia estradiolului in ovare, ce stimuleaza la randul lui cresterea sânilor si maturizarea organelor de reproducere. Glandele adrenale incep atunci sa produca hormoni androgeni, fapt ce se recunoaste prin cresterea parului pubian, a apetitului sexual si prin apariția acneei. Menstruatia va incepe cu 1-3 ani mai tarziu, cand productia estrogenului si progesteronului va capata ciclicitate. Ovulatia, menstruatia si ciclul devin regulate si calculabile doar cu 3-5 ani mai tarziu.

Estrogenul si testosteronul este in crestere, insa ovulatiile sunt iregulate, deci in pubertate avem o sursa de progesteron limitat, si in plus, estrogeni sintetici acumulati in corp + stresul si nutritia (carente nutritionale + exces de zahar) pot suspenda ovulatiile.

Posibile dezechilibre si simptome hormonale:

•agitatie, accelerare / depresie
•agresivitate
•infertilitate (cele cu rezerve ovariene afectate)
•probleme de piele, acnee
•cicluri iregulate, anovulatorii

 

Echilibru Feminin