Ovarul polichistic – simptome si cauze
Ovarul polichistic sau sindromul ovarelor (micro) polichistice (SOP) poate fi una dintre cele mai complexe probleme de sanatate feminina ale timpurilor noastre. Este cea mai frecventa tulburare endocrina la femeile tinere, de varsta reproductiva. SOP este insotit de o serie de probleme de sanatate, dintre care multe au un impact direct asupra fertilitatii.
Simptomele ovarului polichistic
ATENTIE. Nu orice chist ovarian inseamna SOP, iar absenta ecografica a acestora nu exclude diagnosticul!
- Menstruatii rare, neregulate sau complet absente
- Fertilitate scazuta sau infertilitate, avorturi spontane
- Cicluri mentruale peste 35 zile
- Amenoree
- Acnee
- Par gras, ten gras
- Pilozitate: par corporal excesiv pe barbie, mustata, sani, etc.
- Caderea parului de pe scalp
- Oscilarea nivelului glucozei serice, insulina crescuta, rezistenta la insulina
- Dependenta de carbohidrati, pofta de dulciuri greu de potolit
- Somnolenta
- Senzatie de greutate sau de slabiciune dupa mese
- Densitate osoasa scazuta, osteoporoza, probleme dentare
- Probleme cardio-vasculare, nivelul grasimilor in sange ridicat
- Surplus de greutate aproape incombatabila, talie latita (peste 80 cm)
- Depigmentari pe corp, pe gat, in pliuri
- Stima de sine scazuta
- Probleme de somn
Cauze SOP – rezistenta la insulina
Desi cauzele acestui sindrom nu sunt clare, exista suficiente informatii care ne arata ca o posibila cauza genetica, o dezvoltare anormala fetala, rezistenta la insulina sau raspunsul inflamator scazut, stau la baza aparitiei SOP-ului. Insa dintre toate acestea, rezistenta la insulina joaca un rol-cheie.
Insulina este un hormon produs de pancreas si este implicat in metabolismul carbohidratilor, lipidelor si proteinelor. Insulina este principalul hormon produs de pancreas care are un rol de „transportor” ce ajuta la intrarea glucozei in celula. Cu cat avem mai multa glucoza in sange, cu atat mai multa insulina trebuie sa producem.
Rezistenta la insulina inseamna ca glucoza transportata de insulina ramane in sange si nu poate intra prin membrana celulei, fiindca celula in sine refuza absorbtia acesteia. In acest fel pancreasul trebuie sa compenseze rezistenta, prin a produce mai multa insulina.
Insulina crescuta insa (constant si pe termen lung) stimuleaza ovarele sa secrete testosteron si inhiba productia hepatica a globulinei de legare a hormonilor sexuali (SHBG), ceea ce conduce la un nivel crescut de testosteron circulant.
Nivelul crescut de testosteron este responsabil pentru toate simptomele androgene: acnee, pilozitate, caderea parului, ten gras, par gras si subtiat, muschi mai dezvoltati, dar si pentru dereglarea ciclului si fertilitatea redusa. Hormonii androgeni au efect anti-estrogenic, rezultand prea putin estrogen pentru maturizarea foliculilor ovarieni. Fara ovocit matur nu se produce ovulatia, ceea ce ridica automat nivelurile de LH (hormon luteinizant), care la randul sau obliga ovarele la o productie si mai crescuta de hormoni androgeni, astfel incat nu se mai produce ovulatia.
Aceasta situatie o putem inrautati prin greseli de alimentatie. Insulina din sange este adesea ridicata datorita consumului „continuu” de alimente cu index glicemic mare: produse de cofetarie, patiserie, brutarie, paste (faina alba), orez alb, cartofi, cafea, ceai cu zahar, miere, curmale, etc.
Deasemenea insulina din sange este influentata si de stres! Stresul sau lipsa de odihna poate suspenda ovulatia si poate ridica nivelurile de cortizol si prolactina ce stimuleaza productia hormonilor androgeni (testosteron si DHEA).
In Romania sunt 600.000 de pacienti diabetici. Dar desi rezistenta la insulina nu este cuantificata si cercetata, ea este anticamera diabetului de tip II, si exista mult mai multi oameni cu rezistenta la insulina decat diabetici.
Alte cauze SOP
Mediul toxic, mai ales prezenta xenobioticelor si a unor substante precum cafeaua sau energizantele, modifica activitatea obisnuita a glandelor endocrine.
Adevaratele probleme in SOP sunt:
- disfunctionalitatea ovarelor
- fertilitatea scazuta
- lipsa progesteronului
- surplusul hormonilor androgeni
- probleme metabolice
CI NU CHISTURILE!
Menstruatia – Ovulatia – Activitatea ovariana normala
Pentru o imagine clara in ceea ce priveste diferenta intre chisturi, ovare polichistice si SOP:
Chisturile sau ovarele polichistice – Conditii:
- pot aparea la orice varsta
- chisturile sunt in general maricele, chiar si de cativa centimetri
- chisturile apar unilateral
- menstruatia este neregulata, cu cheaguri, abundenta, dureroasa
- estrogenul este ridicat, progesteronul scazut
- exista o dominanta estrogenica cu diverse simptome
- hormonul LH este scazut pe tot parcursul ciclului
Sindromul ovarelor polichistice – Conditii:
- chisturile adesea sunt prezente inca de la debutul pubertatii
- chisturile sunt mici, multiple si prezente in ambele ovare
- endometrul este subdezvoltat sau atrofiat
- menstruatia este rara si neregulata, chiar si peste 35 zile, redusa cantitativ sau chiar absenta (maxim 9 menstre/an)
- nivelul estrogenului este scazut, dar fata de nivelul progesteronului este mare
- insulina si nivelul hormonilor androgeni (DHEA, testosteron) sunt ridicate
- nivelul LH-ului este mare pe tot parcursul ciclului
- semne tipice: surplusul de greutate, acnee, cresterea parului corporal excesiv, caderea parului de pe scalp, ten gras si ingrosat, par gras, muschi mai dezvoltati
IN CONCLUZIE: Ovarele polichistice sunt ovarele care au in structura tesutului mai multe chisturi mici, in timp ce SOP este si un dezechilibru hormonal (rezistenta la insulina), pentru care se considera a fi mai corect numele de : „Surplus de Hormoni Androgeni cu Anovulatie”.
Daca ti-a fost util acest articol, citeste si Terapia ovarului polichistic.
Daca ai probleme hormonale sau te confrunti cu dezechilibre de estrogen-progesteron, ovar polichistic, menstruatii abundente, sindrom premenstrual, sau orice alte probleme feminine, hai sa vorbim! Programeaza-te la o sedinta de consiliere online, offline sau prin telefon si impreuna vom gasi cea mai buna solutie pentru problema ta. Vei avea parte de un protocol personalizat care va cuprinde atat alimentatie si stil de viata, cat si recomandari de suplimente alimentare care te vor re-echilibra.