Top 3 uleiuri esentiale pentru echilibrare hormonala
Uleiurile esentiale, numite si uleiuri volatile sau eterice, sunt extrase din diferite plante, care la randul lor le produc pentru a se feri de boli, daunatori, sau chiar pentru a atrage insectele in procesul de polenizare. Uleiul din plante se poate extrage din diferite parti ale acesteia: frunze, flori, lemn, coaja fructului etc. In antichitate uleiurile esentiale erau folosite ca medicamente pentru a remedia diferite probleme de sanatate, inclusiv problemele femeiesti. De aici s-au remarcat cele mai importante 3 uleiuri esentiale pentru echilibrare hormonala feminina.
1. Ulei esential de salvie (Salvia officinalis)
Efectul principal al uleiului esential de salvie este de echilibrare a productiei de estrogen din corp. Multe dintre problemele feminine din ziua de astazi: infertilitate, sindromul premenstrual, ovare polichistice, se datoreaza dominantei estrogenice care adesea provine din hrana bogata in xenoestrogeni pe care o consumam zi de zi. Folosirea uleiului esential de salvie are un rol important in a echilibra estrogenul din organism… si nu numai.
In anul 2014 un studiu publicat in Jurnalul de cercetari in fitoterapie a demonstrat ca inhalarea uleiului esential de salvie a redus cu 36% nivelul de cortizol si a echilibrat nivelul hormonului tiroidian TSH intr-o oarecare masura, in randul femeilor participante la experiment. Grupul experimental a fost format din 22 femei peste 50 de ani, aflate la menopauza, cu tendinte depresive.
Modalitati de folosire: pentru efecte maxime, uleiul esential de salvie poate fi inhalat dintr-un bol ceramic sau aparat de aromaterapie, poate fi combinat cu ulei de cocos si se poate aplica pe tot corpul, sau poate fi aplicat direct pe piele si masat pana ce se absoarbe intru totul.
2. Ulei esential de cimbru (Satureja hortensis)
Uleiul esential de cimbru s-a dovedit, stiintific, a fi excelent in reglarea nivelului de progesteron din corp. Deficienta de progesteron este cel mai des dezechilibru hormonal intalnit la femei, care poate cauza infertilitate, sindrom premenstrual, menstruatii abundente, anxietate, tulburari de somn si multe alte dezechilibre.
In concluzie, inhalarea uleiului esential de cimbru este un remediu care trebuie incercat in loc de a recurge la tratamente hormonale sintetice care de multe ori au efecte secundare nedorite si in timp, pot chiar sa distruga alte organe sau procese din organism.
Modalitati de folosire: pentru efecte maxime, uleiul esential de cimbru poate fi inhalat dintr-un bol ceramic sau aparat de aromaterapie, poate fi combinat cu ulei de cocos si se poate aplica pe tot corpul, sau poate fi aplicat direct pe piele si masat pana ce se absoarbe intru totul.
3. Ulei esential din lemn de santal (Santalum album)
Printre cele mai importante 3 uleiuri esentiale de echilibrare hormonala se gaseste si uleiul din lemn de santal, care este eficient in echilibrarea nivelului de testosteron atat la femei cat si la barbati. Din cele mai vechi timpuri, uleiul de santal era folosit ca afrodisiac, fiind excelent in cresterea libidoului.
Modalitati de folosire: pentru efecte maxime, uleiul esential din lemn de santal poate fi inhalat dintr-un bol ceramic sau aparat de aromaterapie, poate fi ingredientul parfumat dintr-un deodorant hand-made care va fi aplicat zilnic, poate fi combinat cu ulei de cocos si se poate aplica pe tot corpul, sau poate fi aplicat direct pe piele si masat pana ce se absoarbe intru totul.
Alte uleiuri esentiale cu efecte benefice asupra echilibrului hormonal sunt:
Uleiul esential de trandafir are efect afrodisiac. S-a demonstrat ca uleiul de trandafir imbunatateste productia de serotonina si a altor neuropeptide de la nivelul creierului, deci implicit creeaza o stare de bine.
Uleiul esential de lavanda are efect calmant si reduce nivelul de cortizol din organism, un lucru important nu doar in zilele stresante, dar si atunci cand organismul este bolnav si are nevoie de odihna pentru refacere.
Uleiul esential de tamaie este recomandat in problemele de tiroida si autoimune.
Daca ai dezechlibre hormonale sau te confrunti cu vreuna din urmatoarele probleme: dezechilibre de estrogen-progesteron, endometrioza, infertilitate, sani fibrochistici, ovar polichistic, menstruatii abundente sau sindrom premenstrual, anxietati, tulburari de somn, depresie sau instabilitate emotionala, lipsa apetitului sexual, oboseala cronica, sau orice alte probleme hormonale, hai sa vorbim! Programeaza-te la o sedinta de consiliere online, offline sau prin telefon si impreuna vom gasi cea mai buna solutie pentru problema ta. Vei avea parte de un protocol personalizat care va cuprinde atat alimentatie si stil de viata, cat si recomandari de suplimente alimentare care te vor re-echilibra.