Anovulatia partea a II-a – Cauze si tratament

anovulatia - cauze - tratament - life balance - emese magdasOvulatia, la fel ca menstruatia, reactioneaza chiar si la cele mai mici perturbari cotidiene. Ciclurile sunt barometrele organismului feminin. Cu toate ca nu cunoastem toate motivele care pot declansa anovulatia, avem o lista lunga de cauze principale, unde stresul si dominanta estrogenica sunt in top:

Stres, stres si iar stres…

stres - anovulatia - life balance - emese magdasStresul sustinut implica un dezechilibru hormonal care influenteaza inclusiv hormonii reproductivi feminini, deci implicit fertilitatea. Atunci cand esti stresata glandele suprarenale secreta cortizol (supranumit si hormonul stresului) in cantitati ridicate, pentru a ajuta corpul sa faca fata situatiei. Dar cresterea cortizolului adesea duce si la cresterea tensiunii arteriale, a glicemiei, sau a cantitatii de adrenalina si prolactina, care la randul lor inhiba producerea de hormoni feminini necesari ovulatiei. Rezultatul? Anovulatia!

Ovulatia cere conditii fizice, mentale si emotionale cat-de-cat echilibrate si in parametri optimi, iar stresul nu sustine acest echilibru. Totodata stresul poate fi mult mai mult decat te-ai putea gandi la prima vedere.

Cele mai importante surse de stres:

  • Evenimente traumatizante (deces)
  • Stres mare sau prelungit (credit bancar)
  • Schimbari majore (mutare)
  • Asteptari exagerate fata de propria viata/reusita (perfectionism)
  • Durerea fizica persistenta
  • Efort fizic, antrenamente puternice, prea mult cardio, sport de performanta
  • Bioritm si somn alterat, trezire tarzie-culcare tarzie, somn superficial (iepureste), somn insuficient (sub 6 ore)
  • Poluare, infectii, parazitoze, inflamatii persistente
  • Serviciu stresant, rivalitate continua, constrangere de a fi mereu conform asteptarilor
  • Lipsa de recreere, lipsa de miscare, lipsa de reincarcare
  • Stresul fonic urban, TV, radio, stiri, muzica nepotrivita
  • Traiul la limita subzistentei
  • Alimentatie: alimente rafinate, ultraprocesate, incompatibile cu tine, aditivi sintetici, ambalaje toxice, probleme de prospetime
  • Obezitatea, anorexia sau malnutritia, masticatia

 

Explicatia biologica a stresului: Momentele traumatizante si perioadele de efort mare pot pune in pericol viata mamei si copilului.
Iar cand nu sunt conditii ideale pentru mama si copil, corpul poate suspenda ovulatia, protejand prin asta propria viata (legea nr. 1-Supravietuirea).

Hormoni si nu numai…

Birth control pills on top of a calendar with date circledContraceptivele. Sub masca falsa a aparentelor menstruatii, sustinuta cu hormoni sintetici, sistemul neuroendocrin poate uita demersul sanatos al ciclurilor, si axa hipofiza-gonade se deregleaza. Pana in ziua de azi nu exista nici un studiu ce ar putea garanta ca dupa ani de anticonceptionale activitatea ovarelor poate reveni la normal, si in ce masura.

Medicamente de tratament hormonal. Procedeul de stimulare in vitro si terapia de inlocuire hormonala in menopauza inseamna stimulare cu estrogen sintetic.

Foliculi ovarieni dereriorati. Epuizarea rezervelor ovarieneMenopauza timpurie. Adesea aparute din motive similare: o combinatie de lifestyle, alimentatie, stres si expunere de xenoestrogeni la varsta intrauterina poate deteriora definitiv foliculii.

Perimenopauza. Este un motiv frecvent pentru anovulatie. Intre 35-50 ani numarul ovulatiilor scade treptat de la 12/an la 4-5 ovulatii anuale.

Debutul menopauzei. Capacitatea ovarelor de a produce estrogen scade atat de mult undeva intre 45 si 55 ani, incat nu se mai maturizeaza foliculii si ca urmare, nu se produce ovulatia (nici progesteron).

Alte cauze hormonale. Niveluri mari de estrogen, hormoni masculini (testosteron si DHEA), prolactina, insulina si hormoni de stres (cortizol) si nivelul mic de hormoni tiroidieni (FT3, FT4) pot ingreuna ovulatia.

Cauze ginecologice. Functionarea normala ovariana este deranjata de chisturi ovariene sau de insule endometriale ovariene.

Alaptarea. Anovulatia este o consecinta normala alaptarii frecvente. (Atentie: cu toate acestea, nu utiliza alaptarea drept contraceptie, s-ar putea elibera in continuare cate un ou, daca nu alaptezi la fiecare doua ore.)

Boli si altele. Probleme ale sistemului neuroendocrin, probleme de ficat, rinichi, boli si infectii cronice, radiatii, chimioterapia, efecte secundare ale medicamentelor – toate pot cauza anovulatia.

Xenoestrogeni. Disruptori hormonali care mimeaza estrogenul. Se gasesc in cele mai uzuale produse cosmetice, produse de uz casnic, in alimente (legume, fructe, carne lactate, oua), in apa sau in ambalajele plastice.

Consum exagerat de alimente cu index glicemic ridicat. Rezistenta de insulinaPancreasul este solicitat mereu la productia insulinei. Acest fapt, in timp, modifica metabolismul si suprastimuleaza ovarele la o productie ridicata de hormoni masculini, din care rezulta ovare polichistice, ovare in care ovulatia este ingreunata sau imposibila.

O mare parte din cauzele enumerate sunt situatii de dominanta estrogenica ce cauzeaza cicluri anovulatorii, pe de alta parte, ciclurile anovulatorii conduc la dominanta estrogenica – un cerc vicios care trebuie intrerupt cat se poate din timp!

Alte posibile cauze „naturale” ale anovulatiei ar fi:

 

Stilul de viata, problemele emotionale, oboseala, hormonii, acestea sunt cauzele adevarate care stau la baza suspendarii ovulatiei, desi avem mereu tendinta sa le ignoram complet sau, de cele mai multe ori, sa nu le acordam atentia cuvenita! Adesea dorim doar o bagheta magica sub forma unor formule, capsule, tablete …, dar din pacate acestea, chiar daca par sa functioneze temporar, nu sunt solutii adevarate si pot avea multiple efecte secundare. Iata cele mai eficiente instrumente de tratare a anovulatiei:

Progesteronul

progesteron - anovulatia - life balance - emese magdasCu toate ca progesteronul in sine inca nu garanteaza revenirea ovulatiei, restabileste nivelurile normale de hormoni, baza necesara pentru reinstalarea ovulatiei. Ai grija sa alegi insa numai progesteron bioidentic, natural, cu aplicatie cutanata (transdermal), sii foarte important, in dozaj corect, potrivit nevoilor tale. Inainte de a incepe un tratament de acest gen, cere ajutor prin consiliere.

Fitoterapie

fitoterapie - anovulatia - life balance - emese magdasExtractul hidro-alcoolic din Vitex (vitex agnus castus) poate ajuta de asemenea (daca nivelul LH este prea mic sau nivelul FSH este ridicat). Actioneaza la nivel de hipofiza si nu contine hormoni. Iar Tribulus (tribulus terresis) ajuta la reglarea intregului ciclu menstrual, sustine maturizarea foliculilor si ovulatia.

Altele

sindrom-ovar-polichistic-life-balanceCompleteaza-ti tratamentul de ovulatie cu urmatoarele:

  • Naturopatie: vitamina D3, magneziu, calciu, zinc si vitamina B
  • Stres-management, tehnici de eliberare somato-emotionale: terapia craniosacrala, dansuri terapeutice, Teta-healing, NLP
  • Miscare in aer liber si curat, sau conceptele holistice: yoga, bodyART, pilates, Tai Chi, Qigong
  • Dieta echilibrata, in principiu alimente proaspete, o dieta variata conform tipologiei tale
  • Reglarea ritmului, proportii echilibrate de efort (psihic si fizic), mese, odihna si somn in timpi adecvati
  • Somn suficient si odihnitor, activitati de interiorizare si linistitoare inainte de culcare (2-3 ore) si la nevoie ajutor naturopat pentru somn profund (ashwagandha, passiflora, valeriana, paducel sau melatonina)
  • Evita hormonii sintetici, alege cosmetice, detergenti si alimente ECO-BIO (evita carnea, ouale, lactatele din comert, cumpara legume in anotimpul normal de productie) si evita tratamentele hormonale cu hormoni sintetici sau anticonceptionalele.

Rezolvarea problemelor emotionale si celorlalte cauze co-existente este cu adevarat esenta in reinstalarea ovulatiei si a echilibrului hormonal. Este extrem de important sa-ti restabilesti ovulatia! Organismul femeii este costruit in primul rand pentru a da viata si a sustine viata si este foarte important sa avem grija de noi si sa ne oferim atentia cuvenita, daruindu-ne momente de respiro si moderand eforturile si implicarea in diverse activitati.

Haideti sa incepem chiar de astazi sa avem grija de corpurile noastre, de mintea si emotiile noastre, traind constient si atenuand astfel influenta nociva a factorilor externi asupra echilibrului nostru hormonal.

 

Iar daca te confrunti cu dezechilibre hormonale de orice fel, suferi de anovulatie, infertilitate, daca incerci sa ramai gravida si nu stii care e cauza, te astept cu inima deschisa la o sedinta de consiliere in care sa povestim despre tine!

Consiliere1Sunt Emese Magdas, terapeutul tau in echilibru hormonal si trainer de gimnastica intima, cea care a VISAT, a CREAT si a REALIZAT conceptul LIFE-BALANCE. De peste 10 ani lucrez cu femeile in probleme hormonale de toate felurile. Imi dedic cu drag timpul si energia pentru a descoperi impreuna cauza problemelor tale, pentru ca mai apoi sa gasim solutia cea mai potrivita tie pentru a te re-echilibra, prin stil de viata, alimentatie, miscare, suplimente naturale sau orice altceva este nevoie.

CONSILIERE ONLINE

Emese MAGDAS
Programeaza-te la o sedinta de consiliere in Echilibru Hormonal sau Sanatate Intima cu Emese Magdas

EVENIMENTE

Calendar

Vezi care sunt urmatoarele evenimente LIFE-BALANCE
Echilibru Feminin